Statele Unite au impus noi sancţiuni unor persoane şi companii iraniene, în urma unor teste balistice efectuate toamna trecută de Iran, între 10 octombrie şi 21 noiembrie. Potrivit BBC News online, noile sancţiuni împiedică 11 entităţi şi persoane - acuzate de implicare în programul balistic iranian - să folosească sistemul bancar american.
Această decizie a fost anunţată duminică, la doar o zi după ce sancţiunile internaţionale impuse Iranului au fost ridicate în cadrul unui acord asupra dosarului nuclear, menit să împiedice Republica islamică să se doteze cu bomba nucleară. Noile sancţiuni au fost impuse ca urmare a faptului că Iranul a testat în octombrie o rachetă balistică ghidată, de precizie - capabilă să poarte un focos nuclear -, încălcând un embargo impus de ONU.
Preşedintele american Barack Obama a salutat implementarea acordului nuclear cu Iranul, spunând că marile puteri au tăiat orice cale prin care Teheranul putea să obţină bomba atomică şi că schimbul de prizonieri care a urmat intrării în vigoare a înţelegerii a fost posibil prin intermediul diplomaţiei. "Acordul privind problema nucleară intră în vigoare, familii americane reunite (...) Am realizat progrese istorice datorită diplomaţiei, fără a trece printr-un nou război în Orientul Mijlociu", a declarat Obama. "Este o zi bună, deoarece încă o dată vedem ce se poate face prin intermediul puternicei diplomaţii americane", a mai spus el de la Casa Albă.
În privinţa eliberării a şase iraniano-americani şi a unui iranian inculpaţi în SUA, Obama a spus că este “un gest umanitar de reciprocitate”, care nu va fi însă urmat de alte măsuri similare. Sâmbătă, patru deţinuţi iraniano-americani, printre care şi reporterul Washington Post Jason Rezaian, au fost eliberaţi de către Iran, iar duminică trei dintre ei au plecat spre Elveţia la bordul unui avion. Un al cincilea american a fost de asemenea eliberat de căre Teheran.
Pe de altă parte, secretarul de stat american John Kerry a transmis într-un comunicat că SUA vor rambursa Iranului un total de 1,7 miliarde de dolari reprezentând o datorie şi dobânda aferentă care datează de la Revoluţia islamică din 1979 şi de la momentul ruperii relaţiilor diplomatice.
Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat că cei care au fost sceptici cu privire la un acord nuclear între marile puteri şi Iran “s-au înşelat”. "După doar câteva ore de la intrarea în vigoare a acordului, peste 1.000 de linii de credit au fost deschise de diferite bănci (străine), ceea ce arată că scepticii s-au înşelat", a spus el într-o conferinţă de presă susţinută duminică, prima după intrarea în vigoare, sâmbătă, a înţelegerii, făcând aluzie la ridicarea majorităţii sancţiunilor internaţionale, în special bancare.
Iranul "nu a avut şi nu va avea relaţii economice importante cu SUA", însă este pregătit să accepte "orice investiţie din partea companiilor americane" dacă ele vor reuşi să regleze obstacolele care există în SUA chiar şi pentru venirea în Iran, a declarat el, în contextul în care cele două ţări nu au relaţii diplomatice din 1980.
Rohani a mai spus că acordul nuclear poate servi ca model pentru rezolvarea a diverse probleme regionale, relatează şi Reuters, preluat de Agepres.
Pe de altă parte, preşedintele iranian a criticat din nou Arabia Saudită pentru politica sa regională şi pentru opoziţia faţă de acordul nuclear. "Arabia Saudită masacrează musulmani în Yemen şi distruge această ţară. Execuţia unui demnitar religios (...) este inacceptabilă", a acuzat Rohani.