În articolul "Primăvara Orientului Mijlociu" subliniam că odată cu slăbirea hegemoniei SUA în regiune a început să adie un vânt de pace şi menţionam opt procese de normalizare a relaţiilor. În această enumerare atrăgeam atenţia că din acest proces de normalizare lipsesc Statele Unite, dar că sunt prezente China şi Rusia.
Cel mai critic proces de normalizare a relaţiilor era pacea dintre Arabia Saudită şi Iran, mediată de China. În "Primăvara Orientului Mijlociu" arătam că "Pacea dintre Arabia Saudită şi Iran va genera o serie de efecte benefice, de la problemele din Yemen până la cele din Liban şi Palestina, de la arhitectura de securitate a Golfului şi până la cooperarea producătorilor de energie."
Delegaţia saudită se află în Yemen pentru încetarea focului
Procesul se desfăşoară mai repede decât mă aşteptam. Pentru că, delegaţia saudită se află la Sana'a pentru discuţii privind încheierea unui acord de încetare a focului. Muhtar er- Rahbi, consilier în Ministerul Informaţiilor din Yemen a declarat că o delegaţie saudită condusă de Muhammad al Jabir a sosit la Sana'a. (Sputnik, 9.4.2023)
La Sana'a se află şi o delegaţie din Oman, pentru a discuta despre încheierea unui armistiţiu cu rebelii houthi sprijiniţi de Iran.
Muhammad Bahiti, membru în biroul politic al Mişcării Houthi Ansarullah a confirmat ştirea: "Delegaţii din Oman şi Arabia Saudită se află la Sana'a pentru a găsirea de soluţii pentru instaurarea unei păci cuprinzătoare şi durabile în regiune. (mehrnews, 9.4.2023)
O delegaţie tehnică din Arabia Saudită se află la Teheran
Vă amintiţi: Reprezentanţii Chinei, Iranului şi Arabiei Saudite s-au reunit la Pekin, la data de 6 martie, iar după discuţiile care au avut loc aici, la 10 martie, a fost transmisă lumii vestea încheierii păcii.
Această evoluţie a deranjat foarte mult SUA şi Israelul, dar continuă cu repeziciune în ciuda intervenţiei Washingtonului. De această dată China a organizat o întâlnire directă între ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, şi pe ministrul de externe al Arabiei Saudite, Faysal bin Farhan, la Beijing, la 6 aprilie. Cei doi miniştri de externe au anunţat redeschiderea ambasadelor, reluarea zborurilor şi încheierea unui acord privind facilităţile pentru acordarea reciprocă a vizelor. (AA, 6.4.2023)
Iar delegaţiile tehnice s-au reunit la Teheran şi au discutat despre "aplicarea prevederilor acordului tripartit semnat între Arabia Saudită, Iranul şi China. (mehrnews, 9.4.2023)
Dezamăgirea SUA
În ultima lună, Arabia Saudită a obţinut progrese importante care au deranjat Statele Unite, încât a fost imposibul ca Washingtonul să ţină pasul. Arabia Saudită s-a împăcat cu Iranul, în urma medierii Chinei, pe de-o parte, construieşte infrastructura pentru normalizarea relaţiilor cu Siria, iar pe de altă parte, în cooperare cu Rusia şi în ciuda SUA, a redus producţia de petrol, fiind aprobat şi statutul ei în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai.
Casa Albă l-a desemnat pe directorul CIA, William Burns, pentru a interveni în acest proces. Dar întâlnirile lui Burns la Riad au fost un fiasco. Pentru că, aşa cum scria Wall Street Journall, directorul CIA ar fi spus Arabiei Saudite "Ne-aţi luat prin surprindere în privinţa acordului cu Iranul, intermediat de China." (Sputnik, 8.4.2023)
În cadrul întâlnirii avute cu prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, Burns şi-a exprimat "dezamăgirea de linia politicii externe promovate de Arabia Saudită." (Harici, 7.4.2023)
Poziţia SUA este slabă
Procesul avansează atât de rapid încât ceea ce pot face Statele Unite împotriva acestor transformări din Orientul Mijlociu este limitat şi nu mai au altă opţiune decât "să arate armele.", notează .cumhuriyet.com.tr
Mutarea SUA a fost să apropie de coastele Siriei un portavion (AA, 3.4.2023) şi să trimită în regiune un submarin dotat rachete dirijate. (Euronews, 8.4.2023)
Însă capacitatea unor astfel de mutări care să schimbe rezultatul a rămas în "vechea ordine." (Articol de Mehmet Ali Güller)
(Traducerea Rador)