Este foarte probabil ca în viitor anul 2023 să fie considerat din punct de vedere istoric în Orientul Mijlociu (Asia de Vest) drept anul normalizării relaţiilor.
Efectul pierderii puterii de către Occident, în fruntea căruia se află SUA, s-a concretizat prin deschiderea unui spaţiu pentru puterile din regiune, efect care acum se dezvoltă ca un aer de primăvară. Tabloul arată aşa: "
Briza Astana
- - Ministrul adjunct de externe al Turciei, Burak Akçapar, ministrul adjunct de externe al Siriei, Aymen Susan, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, şi Ali Asgar Hacı, consilier în Ministerul de Externe al Iranului s-au întâlnit la Moscova.
Bineînţeles, nu este uşor, pe masă sunt subiecte grele, dar briza Astana ne vesteşte că vine primăvara. Platforma Astana, formată din Turcia, Iran şi Rusia, se poate transforma în cvintetul Astana, mai întâi prin participarea Siriei, iar apoi a Chinei, care doreşte calitatea de observator.
Pacea Iran- /ţările din/ Golf
- - După ce la 10 martie, în urma medierii Chinei, Arabia Saudită şi Iranul au decis restabilirea relaţiilor diplomatice, miniştrii de externe ai celor două ţări se vor întâlni tot în China.
Pacea dintre Arabia Saudită şi Iran va avea efecte benefice asupra unei serii de probleme, din Yemen şi până în Palestina, de la arhitectura de securitate din Golf şi până la cooperarea producătorilor de energie.
- - După o perioadă de 7 ani, Iranul l-a numit pe Reza Amiri în calitate de ambasador în Emiratele Arabe Unite.
- - Cu ocazia cinei de Ramadan, ambasadorul Iranului, Ali Najafi, ambasadorul Irakului, Qais al-Amiri, ambasadorul Siriei, İdris Mayya, ambasadorul Arabiei Saudite, Abdullah bin Suud al Anazi, s-au întâlnit în Oman şi au discutat despre relaţiile dintre ţările lor şi despre problemele regionale.
Liga Araba se întoarce către Siria
- - Ministrul de externe al Siriei, Faysal Miqdad, a efectuat o vizită la Cairo după 12 ani şi s-a întâlnit cu ministrul de externe al Egiptului, Sameh Shoukry.
- - Preşedintele Tunisiei, Kais Saied, a cerut ministrului de externe al Tunisiei, Nebil Ammar, să lanseze procesul oficial pentru numirea unui ambasador în Siria.
- - Preşedintele Algeriei, Abdelmadjid Tebboune, a purtat o convorbire telefonică cu preşedintele Siriei, Bashar al-Assad.
- - La reuniunea Ligii Arabe, care se va desfăşura în Arabia Saudită, la 19 mai, va fi invitat şi Bashar al-Assad. Se spune că "Siria se întoarce în Liga Arabă", dar de fapt Liga Arabă se întoarce în Siria.
SUA nu sunt, prezente sunt China şi Rusia
Bine, dar ce concluzii putem trage din acest tablou, cum îl putem interpreta?
- - În cele opt evenimente menţionate mai sus nu sunt prezente SUA, însă sunt prezente China şi Rusia. Putem citi astfel: Pe măsură ce ponderea SUA în Orientul Mijlociu se reduce, problemele din această regiune se rezolvă, vine primăvara în Orientul Mijlociu...
- - SUA şi-au clădit relaţiile cu ţările din Orientul Mijlociu pe invazii şi crize, conform intereselor lor, însă China şi Rusia şi le clădesc pe pace şi normalizarea relaţiilor.
- - SUA au avut relaţii cu jumătate din ţările Orientul Mijlociu împotriva celeilalte jumătăţi, China şi Rusia depun eforturi pentru dezvoltarea unor relaţii bune cu toate ţările din Orientul Mijlociu. De exemplu, China şi Rusia colaborează atât cu Iranul, cât şi cu Israelul.
- - Slăbirea hegemoniei SUA a deschis calea multilateralismului pentru ţările din Orientul Mijlociu, a oferit spaţiu de manevră. Ţările din Orientul Mijlociu au început să valorifice această nouă situaţie pentru a căuta calea dezvoltării prin îndreptarea relaţiilor.
- - Organizaţiile regionale, precum Liga Arabă, Consiliul de Cooperare al Golfului, paralizate de intervenţiile SUA, au şansa de a redeveni eficiente.
În concluzie, se crează o astfel de lume în care şi ţările din Orientul Mijlociu (Asia de Vest) îşi ocupă locul... (Articol de Mehmet Ali Güller)
(Traducerea Rador - sursa: cumhuriyet.com.tr)