SUA, acuzate că formează o „armată a terorii” la granița Turciei
- Simona Stupar
- 16 ianuarie 2018, 00:00
Președintele turc, Recep Erdogan, a acuzat Washingtonul că înființează o „armată a terorii” de-a lungul graniței cu Turcia, în timp ce țara sa este aproape de o confruntare deschisă cu trupele kurzilor susținuți de SUA, în Siria.
Confruntarea, „iminentă”
Erdogan, care îi consideră pe luptătorii kurzi din Siria ca aliați ai kurzilor turci care cer autonomie în sud-estul Turciei, a declarat, ieri, că o ofensivă a Turciei în orașul Afrin, în nordul Siriei, este iminentă. Scânteia campaniei a fost lansată de noul plan al SUA de a transforma mii de kurzi sirieni, care au luptat contra Statului Islamic, în paznici la frontieră, în zone pe care ei le controlează de-a lungul graniței Turciei.
Autonomia kurzilor
Ankara se teme că încorporarea luptătorilor kurzi sirieni în aceste forțe le va oferi ocazia de a ataca Turcia. Și, de asemenea, va susține obiectivul lor de a consolida o regiune autonomă unică, în care este inclus orașul Afrin, de-a lungul graniței turco-siriană, încurajând separatiștii PKK, cu care armata turcă se luptă de mai bine de 30 de ani. Așa că, în weekend, armata turcă a trimis mai multe forțe în zona Afrin.
„Turcia va sufoca această armată a terorii, înainte ca ea să se nască”, a spus Erdogan. „Pregătirile noastre sunt complete. Operațiunea va putea începe în orice moment. După asta, vor urma alte regiuni”, a adăugat președintele.
Aceste declarații tensionează și mai mult relațiile dintre cei doi aliați din NATO, Turcia și SUA, din ultimii ani. Unitățile turcești au tras zeci de tiruri de armă către pozițiile kurzilor din jurul Afrin, duminică, în zonă fiind trimise transportatoare blindate și tancuri, conform agenției de presă Anadolu.
Turcia a mai acționat împotriva kurzilor sirieni, începând ofensiva în nordul Siriei în 2016, în cadrul operațiunii internaționale anti-ISIS, luptând, în același timp, împotriva unificării regiunilor controlate de kurzi