Revista presei.
România Liberă SUA ar putea plasa Romania sub scutul antiracheta Romania este luata in calcul pentru amplasarea unor componente ale scutului antiracheta american extins, care ar apara si o mare parte a Europei, arata un studiu al Biroului pentru Buget al Congresului SUA.
Statele Unite ale Americii iau in calcul trei variante pentru extinderea scutului antiracheta impotriva unor eventuale atacuri continentale si intercontinentale dinspre Iran. Doua dintre aceste variante includ amplasarea unor elemente de interceptare a rachetelor si pe teritoriul Romaniei, care este in prezent neprotejata de sistemul de aparare antiracheta, arata un studiu al Biroului pentru Buget al Congresului SUA. Libertatea
Români în greva foamei, în Spania
Angajaţii firmei de construcţii din Spania aparţinând unui român, Aurelian Dan, se află de câteva zile în greva foamei din cauza unui întreprinzător imobiliar spaniol, care le este dator cu aproape două milioane de euro.
sidro Gonzalez Fernandez i-a angajat pe muncitorii de la firma de construcţii a românului, originar din Baia Mare, pentru a ridica 42 de vile şi pentru finisarea a 10 apartamente, însă nu i-a mai plătit. În prezent, românii se află în faţa sediului firmei lui Gonzalez şi nu au mai mâncat nimic de câteva zile. Crucea Roşie spaniolă verifică starea lor de sănătate din două în două ore.
Cotidianul
Rapid, Dinamo şi Craiova stau cu executorii în faţa porţii
Rapid, Dinamo, Craiova, FC Argeş sau FC Braşov se află în executare silită pentru datorii care depăşesc zece milioane de euro. În ligile inferioare, situaţia e catastrofală.
Preţul-record cu care s-au cumpărat drepturile tv asupra Ligii I, peste o sută de milioane de euro, nu a rezolvat problemele financiare de la cluburi, majoritatea aflându-se în executare silită din cauza datoriilor la stat. Obligate de UEFA să respecte criterii minime de licenţiere, cluburile au procedat româneşte, transferând cu ajutorul fraţilor Becali de la contabilitate şi cu complicitatea FRF activitatea fotbalistică pe noi societăţi comerciale. Artificiul tehnic a ţinut o perioadă, însă şi noile societăţi au acumulat debite la bugetul de stat şi sunt ameninţate de faliment.
Adevărul
Preţul trădării: 1.000 de euro pentru un vrac de informaţii Subofiţerul român a fost racolat, în 2001, de spionul Marinov Zikolov. Plutonierul MApN Floricel Achim este acuzat că livra secrete militare bulgarului Marinov Zikolov, agent de informaţii. Destinaţia informaţiilor clasificate ar fi fost Ucraina.
Floricel Achim, acuzat de trădare prin transmitere de secrete militare către Ucraina, şi bulgarul Marinov Zikolov, acuzat de spionaj, făceau comerţ cu informaţii exact ca în filmele cu „James Bond“. Cei doi se întâlneau în locuri publice, în special în Drumul Taberei şi în zona Stadionului Naţional. Achim îi livra bulgarului un stick de memorie, plin de documente, iar Zikolov îi dădea banii „camuflaţi“ în diferite obiecte.
Ziua
Centrul Istoric al Capitalei va arata ca la Praga
Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a anuntat, ieri, ca strazile din zona pilot a Centrului Istoric vor fi gata pana la iarna, dupa ce va renunta la contractul cu firma Sedesa si va licita fiecare artera in parte.
"Unii spun ca va dura 150 de ani, dar nu va fi asa. Schimbam foaia, nu mai merg pe licitarea strazilor la pachet, pentru ca mi-am luat-o in barba o data. O sa licitez fiecare strada in parte, in asa fel incat lucrarile sa porneasca toate in acelasi timp. Planurile exista, bani am la dispozitie - deci nu stiu ce sa am de asteptat", a spus edilul-sef in timpul vizitei-inspectie la fata locului.
Jurnalul Naţional
Cetatea Albă – un monument ideologic
Despre aceste cetăţi de la marginea pământurilor româneşti, Octavian Goga scria acum 70 de ani: "Ridicate la Hotin, Soroca, Tighina şi Cetatea Albă, cu scop iniţial de a sluji drept dig împotriva revărsării tătarilor din Crimeea, aceste ziduri de un pitoresc remarcabil au avut de multe ori un rol determinant în războaiele ruso-turce (...). Astăzi se oglindesc tăcute în apa Nistrului, înălţându-şi jgheaburile ca nişte pumni strânşi ai Europei".
Ce s-a întâmplat, peste veac, cu aceste cetăţi? Soroca a avut norocul unui arheolog şi muzeograf pătimaş, care a repus adevărul în drepturi. Tighina – sau Benderul –, aflată în Transnistria, este poate astăzi singurul monument istoric din lume transformat în... depozit de armament. Nu te poţi apropia nici măcar de zidurile ei, bine supravegheate. Hotinul şi Cetatea Albă au cunoscut mistificarea rusă, apoi pe cea ucraineană.