SUA, acuzații grave la adresa Rusiei: „Guvernul rus pare să creadă că folosirea alimentelor ca armă va ajuta la realizarea a ceea ce invazia sa nu a reuşit”

SUA, acuzații grave la adresa Rusiei: „Guvernul rus pare să creadă că folosirea alimentelor ca armă va ajuta la realizarea a ceea ce invazia sa nu a reuşit” Sursa: Facebook/ U.S. Department of State

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, acuză Federația Rusă de utilizarea alimentelor drept arme în Ucraina, prin sechestarea bunurilor destinate milioanelor de ucraineni, dar și a altor milioane de oameni de pe întreg Globul, care ar depinde de exporturile din Ucraina.

Într-un discurs adresat Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, Anthony Blinken a cerut autorităților de la Moscova să nu mai blocheze porturile Ucrainei.

Rusia folosește alimentele drept armă împotriva Ucrainei

„Guvernul rus pare să creadă că folosirea alimentelor ca armă va ajuta la realizarea a ceea ce invazia sa nu a reuşit - să frângă spiritul poporului ucrainean.

Aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a altor milioane de oameni din întreaga lume a fost literalmente ţinută ostatică de către armata rusă", a transmis, joi, secretarul de stat american.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din pricina războiului din Ucraina, cerealele, uleiul de gătit, îngrășămintele și combustibilul au fost printre cele mai afectate produse, în ceea ce privește creșterile de preț înregistrare la nivel global.

Statul ucrainean era unul dintre cei mai mari exportatori de porumb, orz, ulei de floarea-soarelui şi ulei de rapiţă, în vreme ce Belarus și Federația Rusă furnizau peste 40% din totalul de exporturi globale la potasă, un nutrient utilizat pe scară largă în tratarea culturilor agricole.

Nu Rusia este responsabilă de criza alimentară, ci sancțiunile UE, spune ambasadorul rus la ONU

Vassily Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, neagă faptul că Rusia ar fi responsabilă de criza alimentară declanșată la nivel global, afirmând că este „absolut fals” să fie susținut un astfel de lucru. Mai mult, acesta acuză Ucraina de reținerea unor nave străine în porturile sale, exploatând apele, în timp ce Rusia, prin armata sa, a făcut demersuri de a deschide coridoare pentru nave.

Oficialul rus spune că Occidentul, prin sancțiunile economice impuse Rusiei, ar fi creat o răcire a exporturilor de alimente sau îngrășăminte ale Rusiei, însă Anthony Blinken neagă acest lucru.

„Decizia de a înarma alimentele este a Moscovei şi numai a Moscovei. Ca urmare a acţiunilor guvernului rus, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale stau nefolosite în silozurile ucrainene, în timp ce aprovizionarea globală cu alimente scade, iar preţurile cresc vertiginos, ceea ce face ca mai multe persoane din întreaga lume să se confrunte cu insecuritatea alimentară”, a transmis Blinken, conform Mediafax.

ONU cere Rusiei să ridice blocada din Marea Neagră

Șeful ONU a implorat Rusia să ridice blocada din Marea Neagră, care împiedică transporturile de cereale din Ucraina către piețele de peste mări. În cazul în care autoritățile de la Moscova nu vor da curs solicitărilor secretarului general António Guterres, ne vom confrunta cu o criză alimentară de câțiva ani de zile.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că lipsa cerealelor exportate înainte de război de către Ucraina ar putea provoca „malnutriție și foamete în masă” în întreaga lume. Ne vom confrunta cu „o criză care ar putea dura ani de zile”, a spus șeful ONU, după ce a luat cuvântul la un summit alimentar de la New York.

„Să fim clari: nu există o soluție eficientă la criza alimentară fără reintegrarea producției alimentare a Ucrainei. Rusia trebuie să permită exportul în condiții de siguranță și securitate al cerealelor stocate în porturile ucrainene”, a spus António Guterres, precizând că poartă discuții „intense” cu Rusia pentru a încerca să găsească o soluție în acest sens.

Circa 25 de milioane de tone de cereale au rămas blocate în Ucraina până la începutul lunii mai, din cauza blocadei porturilor de la Marea Neagră și a problemelor de infrastructură. Ucraina reprezintă 12% din exporturile mondiale de cereale și 16% din exporturile mondiale de porumb.