Studiul finanțat de Gates: Pandemia ar fi fost evitată dacă China ar fi acționat la timp

Workers spray antiseptic solution on the arrival lobby amid rising public concerns over the possible spread of a new coronavirus at Incheon International Airport in Incheon, South Korea, Tuesday, Jan. 21, 2020. Heightened precautions were being taken in China and elsewhere Tuesday as governments strove to control the outbreak of a novel coronavirus that threatens to grow during the Lunar New Year travel rush. (Suh Myung-geon/Yonhap via AP)

Un studiu științific al cercetătorilor de la Universitatea din Southampton (Marea Britanie) a descoperit că, dacă China ar fi acționat mai devreme pentru a combate răspândirea coronavirusului, atunci epidemia  ar fi putut fi evitată aproape în totalitate și nu ar fi devenit o pandemie.

Cercetările de la Universitatea din Southampton din Marea Britanie, finanțate în principal de Fundația Bill și Melinda Gates, au descoperit „că dacă intervențiile din China ar fi putut fi fost efectuate cu o săptămână, două săptămâni sau trei săptămâni mai devreme, cazurile ar fi putut fi reduse cu 66%, 86% și respectiv 95% - limitând semnificativ răspândirea geografică a bolii.

Autorul studiului, Dr. Shengjie Lai, de la Universitatea din Southampton, a declarat: „Studiul nostru demonstrează cât de important este pentru țările care se confruntă cu un focar iminent să planifice proactiv un răspuns coordonat care abordează rapid răspândirea bolii pe mai multe fronturi. “

Directorul grupului WorldPop al Universității din Southampton, profesorul Andy Tatem, a spus la rândul său: „Avem o fereastră restrânsă de oportunități la nivel mondial pentru a răspunde la această boală și, având în vedere că medicamentele și vaccinurile eficiente sunt așteptate peste luni întregi, trebuie să fim destepți cu privire la modul în care acționăm  folosind intervenții care nu sunt legate de medicamente”.

„Rezultatele noastre contribuie în mod semnificativ la o mai bună înțelegere a modului în care trebuie implementate  măsurile și cum  trebuie adaptate la condițiile din diferite regiuni ale lumii”, a continuat Andy Tatem.

A devenit clar că primele cazuri de virus chinez au fost raportate la mijlocul lunii noiembrie și începutul lui decembrie, oamenii de știință estimând chiar că prima transmitere a virusului de la animale la oameni a avut loc probabil în octombrie în orașul Wuhan.

În loc să acționeze imediat, guvernul chinez a așteptat până pe 23 ianuarie înainte de a emite ordine de carantină celor 11 milioane de oameni care locuiesc în Wuhan.

De asemenea, statul comunist a acționat  pentru reducerea la tăcere și pedepsirea medicilor și oamenilor de știință care au încercat să avertizeze despre pericol. Ba, mai mult, au mințit întreaga lume, afirmând că nu există „nicio dovadă” de transmitere de la om la om.

Pe de altă parte, chinezii par să fi reușit să oprească focarul din Wuhan, în timp ce occidentalii, care critică acum răspunsul greoi al Chinei,  luptă, deocamdată fără prea mare succes, să oprească răspândirea noului coronavirus.