STUDIU. Un medicament HIV ajută la recuperarea pacienților cu COVID-19
- Sabina Popescu
- 15 septembrie 2021, 06:59
Un medicament utilizat pentru tratarea HIV are efect antiviral direct împotriva COVID-19, a dezvăluit o echipă de oameni de știință din Israel. Datorită efectului tratamentului, pacienții internați cu coronavirus ar putea fi externați în doar câteva zile, relatează The Jerusalem Post.
Un nou medicament ar putea să primească autorizare pentru administrarea sa în rândul pacienților infectați cu coronavirus, potrivit sursei citate. Anunțul vine după ce o echipă de cercetători a demarat o serie de studii și a descoperit că un tratament utilizat pentru tratarea HIV ajută la recuperarea pacienților în doar câteva zile.
STUDIU. Un tratament HIV ajută la recuperarea pacienților infectați cu COVID-19
Code Pharma, cu sediul central în Olanda, deține un laborator de cercetare și dezvoltare în Israel, unde o echipă de oameni de știință a finalizat studiul de fază I al medicamentului Codivir, despre care susțin că ar putea fi utilizat pentru tratarea pacienților.
Prima etapă a studiului a fost finalizată Brazilia la Casa de Saúde – Spitalul Vera Cruz din São Paulo, Brazilia, sub aprobarea Comisiei Naționale de Etică în Cercetare (CONEP). În cadrul acesteia au fost monitorizați 12 pacienți cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, infectați cu coronavirus și care prezentau simptome ușoare și moderate.
Șapte dintre voluntari au fost testați secvențial cu ajutorul unui test standard PCR la fiecare două zile de la momentul în care au început tratamentul, care, la fel ca insulina, se administrează subcutanat, adică sub forma unei injecții sub piele. Pacienților le-a fost administrat tratamentul de două ori pe zi, timp de zece zile.
Cinci dintre pacienți au prezentat un declin semnificativ a încărcăturii virale în timpul administrării medicamentului în cauză, spun cercetătorii. De asemenea, Codivir a suprimat și răspândirea virusului.
Cercetătorii vor să solicite autorizarea medicamentului de urgență
„Poate fi o descoperire în domeniul tratamentelor antivirale pentru pacienții cu simptome timpurii de COVID-19”, au transmis cercetătorii.
Potrivit CEO-ului Code Pharma, Zyon Ayni, obiectivul echipei de oameni de știință este finalizarea studiilor în termen de aproximativ trei până la șase luni. Ulterior, cercetătorii își propun să solicite autorizarea de urgență a medicamentului.
„Ideea inițială a fost eradicarea celulelor infectate cu HIV. Un spital de acolo a început să-l administreze și pacienților cu COVID-19 și s-au refăcut complet – unii în câteva ore, iar alții în câteva zile. (…) Lumea are nevoie de un medicament antiviral împotriva COVID”, a explicat CEO-ul.
Luni, echipa de cercetare israeliană a solicitat continuarea studiilor într-o a doua fază, în care vor fi implicați aproximativ 150 de pacienți. Noua etapă a studiilor va fi lansată în luna octombrie și va viza teritorii din Spania, Brazilia și Africa de Sud.