Studiu. Românii refuză moneda EURO, dar vor în Schengen

Studiu. Românii refuză moneda EURO, dar vor în Schengen Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii resping ideea aderării la moneda Euro, în perioada următoare, dar sunt de acord cu intrarea în spațiul Schengen.

Mai mult de jumătate dintre români resping ideea aderării la moneda unică europeană, Euro, și susțin menținerea Leului național. Pe de altă parte, majoritatea compatrioților noștri sunt de acord cu intrarea în spațiul Schengen care ar permite călătoriile fără restricții.

O cercetare sociologică realizată de Avangarde în colaborare cu News Hour with CNN, în luna mai, analizează percepția publică a românilor asupra relațiilor internaționale. Studiul se intitulează „Geopolitică și reprezentări sociale” și a fost realizat în perioada 25 – 31 mai pe un eșantion de 950 de subiecți. Metoda de cercetare a fost CATI – interviuri telefonice, iar rata de eroare este de 3,2%, la un nivel de încredere de 95%.

Conform cercetării Avangarde, doar 23% dintre românii intervievați sunt de acord cu introducerea monedei Euro în România. Cei mai mulți, în procent de 60%, resping moneda unică și susțin menținerea Leului. Un procent foarte mare dintre cei chestionați nu au nici o opine pe acest subiect, nu pot aprecia care dintre variante ar fi mai avantajoase ori nu doresc să răspundă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, 57% dintre românii intervievați sunt de părere că pentru țara noastră este foarte importantă intrarea în spațiul Schengen. Aceasta raportat la ridicarea vizelor de călătorie pentru Statele Unite ale Americii. Astfel, 31% dintre cei chestionați sunt de acord că ridicarea vizelor pentru SUA este cel mai important lucru pentru România. Alți 12% dintre cei întrebați nu știu sau nu răspund în legătură cu acest subiect.

Românii au încredere în UE

De altfel, cei mai mulți dintre români au încredere în Uniunea Europeană. Procentul acestora se ridică la 59%, în vreme ce doar 23% sunt eurosceptici și nu cred că Uniunea Europeană merită creditată cu încredere. Alți 18%, destul de mulți, nu se pronunță sau nu doresc să răspundă.

Deși au încredere în blocul comunitar, românii nu cred că sunt tratați în mod legal, la fel ca și cetățenii celorlalte state europene. Astfel, 48% dintre cei intervievați susțin că românii nu sunt tratați pe picior de egalitate cu ceilalți cetățeni europeni. În vreme ce 29% sunt de părere că ne bucurăm de tratament egal.

Și în acest caz atrage atenția numărul ridicat al celor care nu vor să răspundă sau nu știu. Este vorba despre 23% dintre cei întrebați.