Studiu. Riscul de boli cardiace ar putea apărea din cauza unui factor surprinzător

Studiu. Riscul de boli cardiace ar putea apărea din cauza unui factor surprinzător Boli de inimă. Sursa foto: Dreamstime.com

Forma inimii unei persoane ar putea fi un predictor al viitoarelor boli cardiace, conform unui nou studiu de la Universitatea Stanford din California.

Mai concret, o inimă care are o formă mai sferică ar putea avea o probabilitate cu 47% mai mare de a dezvolta cardiomiopatie, o „boală a mușchiului inimii care îngreunează inima să pompeze sânge în restul corpului".

Folosirea inteligenței artificiale 

Folosind inteligența artificială pentru a analiza peste 38.897 de RMN-uri ale inimii, cercetătorii au examinat o bază de date biomedicală care include informații de la 500.000 de participanți din Marea Britanie. În cadrul studiului, cercetătorii au măsurat rotunjimea ventriculului stâng, o cameră tipică în formă de con a inimii care pompează sânge în oxigen către organism. 

Ulterior, cercetătorii au analizat dosarele de sănătate ale participanților pentru a identifica care dintre ele aveau anumiți markeri genetici pentru afecțiunile cardiace. Ei au descoperit o suprapunere între inimile în formă mai rotundă și o predispoziție pentru boli de inimă. „Majoritatea oamenilor care practică cardiologia sunt foarte conștienți că, după ce cineva dezvoltă o boală de inimă, inima va fi mai sferică”, a spus dr. Shoa Clarke, cardiolog. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Echipa de cercetare a fost surprinsă de legătura puternică dintre rotunjimea inimii și riscul de cardiomiopatie. „E posibil ca forma inimii să nu ne fi spus ceva diferit de măsurătorile mărimii inimii”, a spus el. „Dar s-a dovedit că forma inimii oferă informații suplimentare despre risc și genetică, care nu sunt preluate de alte măsurători.”

Dr. Marc Siegel, profesor clinic de medicină la NYU Langone Medical Center, a spus că atunci când este folosită corect, inteligența artificială poate fi „prietenul clinicianului” atunci când evaluează sănătatea inimii. „În acest caz, inteligența artificială a părut să arate o corelație între rotunjimea inimii și dezvoltarea cardiomiopatiei, în care inima este o pompă mai puțin eficientă”, a spus dr. Siegel. „O formă mai rotundă ar putea pune mai multă presiune asupra supapelor și pereților, ceea ce poate duce la acest rezultat”. 

Rezultate noi 

„Acum avem ocazia să gândim mai larg și să ne întrebăm ce alte caracteristici ale inimii ne pot spune despre riscul și biologia bolii”. Coautorul Ouyang a spus că există o cantitate mare de informații neexploatate pe care medicii nu le folosesc în prezent, potrivit Fox News. 

„Ne așteptăm ca rezultatele noastre să se generalizeze pe scară largă, dar va fi important să arătăm că aceste constatări există și în cazul altor populații”, a spus el. Boala de inimă este principala cauză de deces în rândul bărbaților și femeilor din S.U.A. - cineva murind din cauza acestei afecțiuni la fiecare 34 de secunde, conform datelor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).