Studiu revoluționar. Cercetătorii au testat cu succes vaccinul împotriva cancerului de colon

Studiu revoluționar. Cercetătorii au testat cu succes vaccinul împotriva cancerului de colonSursa foto: Pixabay

Cercetătorii au dezvoltat un vaccin care, cel puţin în cazul șoarecilor, atacă tumorile. Este primul pas dătător de speranţă în combaterea cancerului de colon la oameni.

Oamenii de știință de la Centrul German de Cercetare a Cancerului (DKFZ) și Spitalul Universitar Heidelberg au reușit să întârzie dezvoltarea cancerului. Potrivit studiului, șoarecii cu predispoziție ereditară la cancerul de colon au supraviețuit mult mai mult decât cei care nu au fost vaccinați.

Matthias Kloor, care conduce cercetările privind vaccinările preventive pentru sindromul Lynch, a adăugat: „Prin urmare, am vrut să testăm dacă astfel de neoantigeni care apar frecvent sunt capabili să acționeze ca un vaccin de protecție pentru a activa sistemul imunitar împotriva celulelor tumorale și, astfel, pentru a preveni apariția cancerului în curs de dezvoltare”.

El a continuat: „Pentru prima dată, am putut demonstra într-un organism viu că vaccinarea cu neoantigene protejează împotriva cancerului. Este deosebit de promițător că protecția imunitară și prevenirea cu un agent antiinflamator aparent se completează reciproc în efectele lor. Acum vrem sa transferam acest lucru mai departe în aplicații clinice”, a declarat cercetătorul.

Rezultatele au arătat că vaccinarea împotriva cancerelor ereditare este un concept promițător

Echipa a examinat o tulpină de la șoareci care a dezvoltat cancer de colon comparabile cu persoanele care suferă de sindromul Lynch. Șoarecii au dezvoltat tumori în intestin de la vârsta de șase luni și mor la câteva săptămâni sau luni mai târziu.

Un algoritm special a prezis care dintre aceste neoantigene ar putea declanșa un răspuns imun puternic la șoareci. Șoarecii vaccinați au supraviețuit în medie 351 de zile, în timp ce animalele nevaccinate au supraviețuit doar 263 de zile.

Masa tumorală a fost, de asemenea, semnificativ mai mică la animalele vaccinate. Dacă șoarecii au primit medicamentul naproxen în plus față de vaccinare, acest lucru a sporit efectul preventiv al vaccinării. Naproxenul este un antiinflamator și calmant al durerii care, la fel ca aspirina, aparține grupului de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Ingredientele active din acest grup sunt deja recomandate în unele țări pentru chimioprevenția cancerului colorectal la pacienții cu sindrom Lynch, relatează Express.

Ne puteți urmări și pe Google News