Un studiu la care a participat Măriuca Vasa Nicotera, medic cardiolog la Frankfurt arată că noul coronavirus afectează foarte mult inima.
Măriuca Vasa Nicotera este de origine română, s-a născut la București , unde a început studiile în medicină. Mai tîrziu, Măriuca Vasa Nicotera a terminat aceste studii, urmând cursurile în Germania, la Universitățile din Göttingen, Köln și Düsseldorf.
Studiul a descoperit că 78% dintre pacienții cu forme grave de COVID dezvoltă leziuni cardiace, iar 60% dintre aceștia au prezentat inflamație miocardică.
„Covid-ul stimulează sistemul imunitar în așa fel încât celulele imunitare ale pacientului să atace mușchiul inimii”, a explicat Măriuca Vasa-Nicotera, cardiolog la Spitalul Universitar, Frankfurt am Main, pentru Libertatea.
În urma acestui studiu, medicii au fost surprinși . Studiul făcut de echipa Spitalului Universitar din Frankfurt am Main expune efectele pe care Covid-19 le produce asupra inimii.
Medicii au urmărit 100 de pacienți cu forme severe de Covid-19.
În 78% din cazuri s-au descoperit prin RMN leziuni cardiace. Intervalul de timp median între diagnosticul COVID-19 și RMN-ul cardiac a fost de 71 de zile.
Dintre aceștia, 53% erau bărbați, iar grupa mediană de vârstă a fost de 49 de ani (49-53 de ani).
„Nu virusul în sine acționează pe mușchiul inimii, ci sistemul imunitar al pacientului”, a explicat Măriuca Vasa-Nicotera.
„La RMN ce se vede este un edem în celulele inimii și un început de fibroză. Practic, celulele inimii se fibrozează. Este primul studiu de genul acesta, spunând că pacienții sunt asimptomatici din punct de vedere cardiac.
A fost un studiu prospectiv să analizăm dacă se vede ceva la inimă în pacienții care au avut o formă mai grea de pneumonie de Covid. Și, într-adevăr, interesant e că se văd acțiuni pe mușchiul inimii. Ce relevanță au astea în continuare sau ce prognoză, nu se poate spune încă. (…) Ceea ce vedem este un fel de miocardită, o inflamație a mușchiului inimii care poate să fie un fel de cross-reaction. Virusul Covid acționează pe sistemul imunitar și se întâmplă un fel de cascadă imunologică. Nu virusul în sine acționează pe mușchiul inimii, ci sistemul imunitar al pacientului, a explicat medicul român, potrivit ziarulromanesc.de