Studiu: Populația musulmană s-ar putea dubla în Europa

Studiu: Populația musulmană s-ar putea dubla în Europa

La mijlocul secolului 21, cel puțin 7,4 la sută din locuitorii Europei ar putea fi musulmani. Acesta e rezultatul unui studiu publicat de Pew Research Center din Statele Unite.

Cifrele furnizate de institutul de cercetare din Statele Unite ar putea să intensifice dezbaterile europene privind migrația. Studiul privind cele 28 de state ale Uniunii Europene - plus Norvegia și Elveția - analizează concomitent trei scenarii: oprirea migrației și sporul natural, migrația legală și influxul mare de refugiați.  

Primul scenariu al cercetătorilor e cel al "migrației zero": Chiar dacă migrația spre Europa s-ar opri acum, procentul musulmanilor în Europa ar crește de la 4,9 (cele mai recente cifre sunt cele din 2016) la 7,4 în 2050. În Germania, s-ar ajunge în 2050 la aproape 9 la sută.

Cercetătorii de la Pew Research Center au subliniat că evoluțiile din viitor sunt foarte greu de anticipat și că aceste cifre sunt ipotetice. Factorii care influențează influxul de refugiați - de pildă instabilitatea din Africa și Orientul Apropiat - se pot schimba cu timpul. Totul depinde în mare măsură de guvernele europene, care și-au înăsprit politica privind migrația, atât la nivel național cât și în protecția granițelor externe ale UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiul se bazează pe numărul persoanelor care se declară musulmane în diverse statistici și sondaje, inclusiv în țările în care nu se înregistrează informațiile legate de religie în recensămintele oficiale. Conform studiului, media de vârstă a musulmanilor din Europa e de doar 30,4 ani, comparativ cu media de vârstă de 43,8 ani a celorlalți cetățeni, ceea ce înseamnă că mai multe femei musulmane nu au depășit încă vârsta la care pot avea copii. Cercetătorii americani estimează că o femeie musulmană va avea în medie cu un copil mai mult decât celelalte femei din Europa. Cu toate că nu toți copiii născuți în familii musulmane se vor identifica mai târziu cu această religie, cercetătorii subliniază că majoritatea oamenilor preiau religia părinților. 

Un alt scenariu al cercetătorilor americani pleacă de la premisa unui influx mare de migranți, o continuare a trendului din anii 2014-2016, când majoritatea refugiaților care au ajuns în Europa au fost musulmani. În aceste condiții, în 2050 până la 14 la sută dintre europeni ar putea fi musulmani. În Germania, care a acceptat un număr deosebit de mare de migranți în ultimii ani, aproape fiecare al cincilea locuitor ar putea fi musulman la mijlocul secolului 21.

Al treilea scenariu analizat de cercetătorii americani, cel al unei migrații "medii", presupune că influxul mare de migranți din ultimii ani nu va persista, dar că numărul imigranților care vin în Europa pe cale legală va rămâne constant.

"Atât scenariul migrației care se oprește complet, cât și cel al unui influx ridicat sunt doar teoretice, un fel de experimente de gândire," a explicat Conrad Hackett, unul dintre liderii cercetătorilor care au realizat studiul. "Se pare că e mai probabil scenariul al doilea, cel al unei migrații medii sau doar ușor peste medie."

Între 2010 și 2016, 7 milioane de persoane de religii diferite au sosit în Europa ca imigranți legali sau refugiați. Peste jumătate sunt musulmani.

Doar 1,6 milioane dintre ei sunt refugiați, iar majoritatea acestora sunt musulmani din Siria, Irak și Afghanistan. "E de înțeles că există multe dezabteri despre impactul solicitanților de azil asupra populației europene. Creșterea populației musulmane în Europa e legată însă, în primul rând, de imigranții care vin în Europa pe cale legală pentru a studia sau a-și căuta un serviciu", a explicat Hackett. 

Acest principiu nu se aplică însă în cazul Germaniei, unde a crescut procentul musulmanilor în special în urma valului de refugiați. Germania a primit 670.000 de refugiați între 2010 și 2016, dintre care 86 la sută sunt musulmani. În aceeași perioadă, a primit 680.000 de imigranți care au venit pe cale legală, dintre care doar 40 la sută sunt musulmani.

Numărul total de 7 milioane de imigranți și refugiați nu include cele 1,7 de milioane de persoane ale căror solicitări de azil au fost respinse. Aproximativ jumătate dintre acestea sunt de religie musulmană. Alt factor care influențează numărul musulmanilor în Europa e întrebarea dacă migranții respinși de autorități se vor întoarce în țara lor de origine - de bunăvoie sau expulzați.

Un alt factor e reîntregirea familie, un subiect dezbătut intens mai ales în Germania. "Dacă politicile de reîntregire a familiei le permit refugiaților să-și aducă rudele, numărul musulmanilor ar crește în general, dar nu neapărat spre un nivel ridicat constant de felul celui pe care l-am observat în ultimii ani", spune Hackett.

Autor: Chase Winter (das)