Studiu: Pandemia a încurajat beția. Americanii au băut mai mult de focul COVID-19
- Iuliu Vlădescu
- 10 octombrie 2020, 15:51
Americani au băut băuturi alcoolice cu 14% mai mult în timpul pandemiei de coronavirus, potrivit unei noi cercetări publicate în revista JAMA Network Open.
Datele au indicat o creștere substanțială a frecvenței consumului de alcool în cazul femeilor, în creștere cu 17% față de anul trecut, iar în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 30 și 59 de ani, acesta a fost cu 19% mai mare, scrie NationalInterest.org.
De asemenea, indică studiul, în cazul femeilor s-a constatat o creștere de aproximativ 40% atât a băutului în exces (patru sau mai multe băuturi în decurs de aproximativ două ore), cât și în privința problemelor legate de consumul de alcool, cum ar fi implicarea în acțiuni riscante.
Cercetarea nu a încercat să determine de ce a crescut frecvența consumului de alcool, dar unii experți în sănătate susțin că oamenii recurg la alcool pentru a face față mai bine stresului, anxietății și depresiei legate de pandemie.
În același timp, vânzările cu amănuntul de băuturi alcoolice au crescut cu 54% la sfârșitul lunii martie, comparativ cu anul precedent, pentru că tot mai mulți oameni s-au îndreptat spre magazinele de băuturi, după ce barurile și restaurantelele s-au închis. Mai mult, vânzările online de băuturi alcoolice s-au dublat în aceste luni.
„În timpul pandemiei, ar trebui să ne întrebăm ce riscuri ne asumăm atunci când ținem persoane închise în case, cu o substanță care poate dăuna sănătății lor și care poate afecta comportamentul lor asupra celorlalți, inclusiv violență”, spune Carina Ferreira-Borges, managerul programului OMS Europa pentru alcool și sunstanțe interzise.
Potrivit OMS, alcoolul responsabil pentru trei milioane de decese în fiecare an la nivel mondial.