Potrivit Bloomberg Businessweek, rezultatele cercetării sunt motivate de stilul de viaţă sedentar pe care îl au, de cele mai multe ori, persoanele care se deplasează cu maşina şi petrec mult timp în faţa televizorului.
Creşterea animalelor, benefică pentru inimă
Din studiu reiese și faptul că persoanele care cresc animale sau păsări de curte au cu 22% mai puţine şanse de a suferi un atac de cord decât cei care îşi achiziţionează toate alimentele din supermarket. Şi în acest caz cercetătorii fac trimitere la activitatea fizică, întrucât creşterea animalelor presupune un efort fizic constant.
Doar 30 de minute de efort fizic pe săptămână
Bolile cardio-vasculare se numără printre principalele afecţiuni cauzatoare de moarte la nivel global, potrivit Organizaţie Mondiale a Sănătăţii. În timp ce în multe ţări din lume pentru prevenire sunt recomandate 30 de minute de exerciţii fizice pe zi, studiul arată că numai 30-60 de minute de mişcare pe săptămână reduc riscul de atac de cord în aceeaşi măsură în care o fac 210 de minute pe săptâmână. „Este important să includem activităţile fizice în viaţa noastră de zi cu zi, chiar dacă ne limităm doar la a urca pe scări în loc să luăm liftul”, a decratat Claes Held, profesor de cardiologie la Universitatea Uppsala din Suedia şi cel care a condus studiul.
Radio în loc de televizor
Cercetătorii au examinat activităţile zilnice ale 10.043 de persoane care au suferit un atac de cord şi ale 14.217 voluntari ce au făcut parte dintr-un grup de control din 52 de ţări. Cei care aveau propria casă aveau un risc cu 16% mai crescut de a suferi atac de cord, mai reiese din studiu, în timp ce persoanele care aveau un aparat de radio îşi micşorau riscurile cu 12%.