Studiu. Gimnastica făcută de patru ori pe săptămână ar putea opri demența!

Studiu. Gimnastica făcută de patru ori pe săptămână ar putea opri demența!

Descoperirerea ar putea face mai frumoasă viața a milioane de oameni care au Alzheimer. Nu e nevoie să meargă la sala de forță, ci doar să facă, în mod constant, exerciții ușoare la ei acasă

Pacienți în stadii incipiente de demență au cunoscut o reducere substanțială a simtomelor după ce au efectuat regulat exerciții ușoare pe durata a șase luni.

Participanții la studiu prezentau probleme de memorie, creierul funcționând la o capacitate redusă. După cele șase luni în care au făcut gimnastică în mod constant, pacienții puteau deja să ducă o viață normală, să își planifice activitățile zilnice și să facă mai multe lucruri în același timp. Fluxul de sânge în creier a crescut, scăzând nivelul de proteine de tip tau – cele care atacă celulele, jucând un rol esențial în Alzheimer.

Voluntarii la acest studiu, oameni cu vârste cuprinse între 55 și 89 de ani, au efectuat exerciții fizice de câte 45 de minute de patru ori pe săptămână, crescându-și astfel ritmul cardiac la 70% (ritm cardiac realizat de obicei printr-o alergare ușoară). Un alt grup, căruia i s-a cerut să facă doar exerciții ușoare de întindere, nu a arătat niciun fel de îmbunătățire a activității creierului, irigarea rămânând insuficientă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși medicii au susținut tot timpul că exercițiile fizice pot reduce riscul de demență și nu numai, este prima dată cand experții au găsit dovezi că exercitarea sportului poate fi efectiv utilizată pentru a trata demența în faza incipientă.

Datorită exercițiilor, declinul e mai lent

Profesorul Laura Baker, de la Școala de Medicină Wake Forestdin Carolina de Nord, spune că scopul studiului este să afle dacă sportul ar putea fi un tip mai bun de tratament decât medicamentele luate pană acum în considerație. Radiografiile au arătat că o parte a creierului - hipocampus, care este crucial pentru gândire și emoție - a crescut în rândul pacienților care au efectuat programul de exerciții fizice. Deși nu a existat o îmbunătățire în memorie, declinul a fost mai lent printre cei care au efectuat exerciții de aerobic decât printre cei care au făcut pur și simplu exerciții de întindere.