Studiu. Fotbaliștii au un risc mai mare de a dezvolta demență

Studiu. Fotbaliștii au un risc mai mare de a dezvolta demență Sursa: Pixabay

Fotbaliștii au o probabilitate mai mare de a dezvolta demența față de restul oamenilor. Cercetătorii din Suedia au comparat dosarele de sănătate a 6.007 jucători de fotbal pentru a verifica această concluzie.

S-a constatat că 9% dintre fotbaliștii incluși în studiu au fost diagnosticați cu boală neurodegenerativă, comparativ cu 6% (3.485 din 56.168) din eșantionul de control. Potrivit studiului, nu a existat o creștere semnificativă a riscului pentru fotbaliști de a contracta boli ale neuronului motor.

Boli neurodegenerative 

Riscul bolii Parkinson și mortalitatea generală au fost mai mici în rândul jucătorilor de fotbal în comparație cu alți oameni, au descoperit cercetătorii. Academicienii au sugerat că acest lucru ar putea fi „din cauza menținerii unei forme fizice bune din jocul de fotbal”.

Studiul a comparat riscul de boli neurodegenerative în rândul jucătorilor de teren cu portarii. S-a descoperit că jucătorii de teren aveau un risc de 1,4 ori mai mare de boli neurodegenerative în comparație cu portarii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peter Ueda, profesor asistent la Karolinska Institutet, a declarat: „Portarii rareori captează mingea, spre deosebire de jucătorii de teren, dar sunt expuși unor medii și stiluri de viață similare în timpul carierei lor. S-a emis ipoteza că o traumă ușoară este motivul pentru care jucătorii de fotbal sunt expuși unui risc crescut”.

Îngrijorări crescute 

În ultimii ani, au existat îngrijorări tot mai mari cu privire la expunerea la traumatismele craniene în fotbal și dacă aceasta poate duce la un risc crescut de boli neurodegenerative mai târziu în viață. Un studiu anterior din Scoția a sugerat că fotbaliștii aveau șanse de 3,5 ori mai mari să dezvolte boli neurodegenerative.

În urma acestor dovezi, anumite asociații de fotbal au implementat măsuri de reducere a riscurilor. Ueda a adăugat: „Deși creșterea riscului este puțin mai mică decât în studiul anterior, aceasta confirmă faptul că fotbaliștii de elită au un risc mai mare de boli neurogenerative. Deoarece există solicitări tot mai mari pentru măsuri mai mari de protejare a sănătății creierului, studiul nostru se adaugă la baza limitată de dovezi și poate fi folosit pentru a ghida deciziile privind modul de gestionare a acestor riscuri”, potrivit Sky News.