Studiu finalizat. Cum interacționează vaccinul anti-Covid-19 cu celulele din corp. Câștigăm imunitate pe viață
- Adrian Dumitru
- 28 mai 2021, 16:39
Imunitatea la coronavirus durează cel puțin un an, dar ar putea rămâne chiar pentru întreaga viață. Vestea vine de la două studii care au analizat persoanele expuse la coronavirus cu un an în urmă și ameliorează temerile necesității de a recurge la continue rapeluri de vaccin pentru a menține un răspuns imunitar eficient, notează La Repubblica.
Conform studiilor, majoritatea persoanelor care au fost internate în spital pentru COVID-19 și care au fost apoi vaccinate, nu au nevoie de rapeluri ulterioare. Vaccinații care nu au fost niciodată infectați cu SARS-CoV-2 vor avea nevoie probabil de injecție, la fel ca și minoritatea celor infectați care, însă, nu au dezvoltat un răspuns imunitar important.
Conform studiului publicat recent în "Nature" - care s-a bazat pe analiza pacienților bolnavi în anul precedent - celulele care păstrează memoria virusului persistă în măduva osoasă și pot produce anticorpi ori de câte ori sunt necesari.
Cum reacționează celulele B de memorie
Celălalt studiu - postat online pe "BioRxiv", un site de cercetare biologică - a descoperit că așa-numitele celule B de memorie continuă să se maturizeze și să se consolideze pentru cel puțin 12 luni după prima injecție cu vaccin.
"Studiile sunt în concordanță cu literatura științifică în curs de desfășurare, conform căreia imunitatea declanșată de infecția și de vaccinarea pentru SARS-CoV-2 pare să dureze mult timp", a declarat Scott Hensley, imunolog la Universitatea din Pennsylvania, care nu este implicat în cercetare.
Efectele depind și de gravitatea infectării
În cazul coronavirusurilor care provoacă răceli, imunitatea este de scurtă durată. Dar acești viruși s-au schimbat foarte mult de-a lungul anilor. "Motivul pentru care ne infectăm continuu cu coronavirusuri obișnuite pe parcursul vieții noastre ar putea avea mult mai mult de-a face cu faptul că acești viruși se schimbă continuu, mai degrabă decât cu imunitatea", a spus Hensley.
Celulele de memorie B produse ca răspuns la infecția cu SARS-CoV-2 și crescute prin vaccinare sunt atât de puternice încât evită fiecare variantă a virusului, făcând ca rapelul să nu mai fie necesar, explică Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea Rockefeller din New York, care a efectuat studiul asupra dezvoltării memoriei celulei B.
"Persoanele care au fost infectate și, apoi, vaccinate au un răspuns nebunesc, o cantitate imensă de anticorpi, deoarece anticorpii lor continuă să prolifereze și mă aștept ca această proliferare să dureze foarte mult timp", a precizat Nussenzweig.
Însă, acest rezultat ar putea să nu fie ușor de reprodus la subiecții care au primit doar vaccinul, dar care nu au fost infectați cu virusul, deoarece memoria imunitară rezultată din imunizare este diferită de cea provocată de infecția naturală.
Traducerea: Oana Avram/oavram/fmatei