Evenimentul Zilei > Social > Studiu de ultimă oră. Restricțiile cauzate de pandemie a crescut numărul AVC-urilor
Studiu de ultimă oră. Restricțiile cauzate de pandemie a crescut numărul AVC-urilor

Studiu de ultimă oră. Restricțiile cauzate de pandemie a crescut numărul AVC-urilor

Autorii unui studiu publicat miercuri a scos la iveală faptul că accidentele vasculare mortale, inclusiv accidentele vasculare cerebrale (AVC) şi infarctele, au crescut în Germania în primăvara acestui an după adoptarea restricţiilor ce vizau combaterea pandemiei cauzate de noul coronavirus.

Numărul pacienţilor germani care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) sau un infarct şi care au murit în următoarele 30 de zile după acele episoade medicale a fost de 740, în creştere cu aproximativ 15% în raport cu aceeaşi perioadă din 2019, potrivit unui studiu realizat de compania germană de asigurări medicale AOK.

Potrivit studiului care a analizat perioada 16 martie – 5 aprilie, marcată de implementarea în Germania a unor măsuri restrictive, precum închiderea magazinelor, barurilor, restaurantelor şi limitarea reuniunilor private, fără să fie însă caracterizată printr-o izolare strictă a populaţiei la domiciliu.

În 2019, 714 persoane au decedat din cauza unui AVC sau a unui infarct în aceeaşi perioadă, potrivit acestui studiu, care a analizat internările gestionate de acea companie de asigurări de sănătate.

Femeile în vârstă au fost cele mai afectate de acest fenomen: 368 de paciente de peste 80 de ani au murit din cauza unui AVC sau a unui infarct, comparativ cu 327 în aceeaşi perioadă din 2019.

Studiul a dezvăluit că mai puţini pacienţi au fost spitalizaţi din aceste motive medicale în primăvara anului 2020, scăderea fiind de 15% pentru internările în urma unui AVC în stadiu avansat şi de 28% pentru formele grave de infarct.

Analiza realizată de AOK estimează că mulţi pacienţi decedaţi au ajuns prea târziu la un spital sau la o clinică pentru a putea fi internaţi şi trataţi într-o manieră eficientă.

„Frica de infectare (într-o unitate medicală) cu COVID-19 a putut să îi descurajeze pe pacienţii care prezentau simptome uşoare”, a explicat Jurgen Klauber, directorul unui institut ştiinţific.

Această frică „trebuie să fie eliminată în rândul pacienţilor, pentru că fiecare minut contează în cazurile de internare pentru crize cardiace şi pentru accidente vasculare cerebrale”, a avertizat specialistul german.

Conform medicului, dispozitivele de îngrijiri medicale din secţiile de urgenţe au fost menţinute sau chiar ameliorate în unităţile medicale, care nu au fost aglomerate în Germania pe durata primului val al pandemiei, în pofida unui aflux important de bolnavi diagnosticaţi cu COVID-19, scrie Agerpres.