Funcția cognitivă a mamiferelor, deci inclusiv a omului, este afectată de alimentele bogate în carbohidrați rafinați. Acest lucru a fost relatat de nutriționistul Mihail Ginzburg, care a comentat rezultatele unui studiu efectuat pe șoareci, realizat de oamenii de știință de la Universitatea Ohio (SUA).
Într-o lucrare științifică publicată în revista Brain Behavior and Immunity, autorii acesteia au concluzionat că alimentele bogate în carbohidrați rafinați (deserturi din făină, bomboane, băuturi carbogazoase și sosuri) au cauzat tulburări de memorie la rozătoarele în vârstă, afectând capacitatea de învățare.
Carbohidrații rafinați pot provoca inflamații în creier
Potrivit experților, carbohidrații rafinați pot provoca în creier inflamații, în urma cărora scade cantitatea de acid docosahexaenoic (DHA), responsabil pentru semnalizarea între neuroni, transmite Noi.md. Ginzburg a subliniat că în natură nu există o asemenea cantitate de zahăr pe care o consumă oamenii moderni. Din acest motiv, corpul uman și alte mamifere nu au dezvoltat din punct de vedere evolutiv căi sigure pentru metabolismul zahărului.
„Și acum, când am început să consumăm mult zahăr și absorbția lui este foarte rapidă, nivelul de glucoză din sânge crește și el, dar corpul uman nu știe să se protejeze, prin apar tot felul de boli”, a explicat nutriționistul. El a menționat că consumul excesiv de zahăr accelerează dezvoltarea sindromului metabolic, hipertensiunii, diabetului zaharat, tumorilor și, de asemenea, afectează funcțiile cognitive.
„Oamenii care consumă zahăr în exces au mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer și chiar încep să-și piardă inteligența mai devreme”, a spus expertul. Specialistul a îndemnat oamenii să consume cu măsură nu numai carbohidrați rafinați, ci și fructe. Ginzburg a amintit că majoritatea culturilor moderne de fructe au apărut ca rezultat al selecției, care, la rândul său, a urmat calea creșterii cantității de zahăr din ele.
Alimentele care trebuiesc evitate sau consumate cât mai rar
Iată o scurtă lista de alimente care sunt, de fapt, surse de carbohidrați rafinați pe care ar trebui să îi eviți sau să îi consumi mai rar:
• făină rafinată • laptele pudra • pastele • pâinea albă • orezul alb • zahărul alb • cerealele pentru micul dejun • produsele de patiserie/prăjiturile • gogoșile • vafelele și snacks-urile • dulciurile • cartofii albi prăjiți și piureul din cartofi albi • băuturile carbogazoase • sucuri de fructe sau de legume în ambalaj • băuturile energizante • alimentele învelite în aluat și prăjite • biscuiții.