Experimentul care bate orice film SF. Cum poți fi ținut în viață chiar dacă creierul şi-a oprit activitatea

Experimentul care bate orice film SF. Cum poți fi ținut în viață chiar dacă creierul şi-a oprit activitatea Sursa: arhiva EVZ

Biologii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din München au dezvoltat o metodă care permite mormolocilor, chiar și după ce le-au înlăturat abilitatea de a respira, să „respire” prin introducerea de alge verzi în sângele lor pentru a furniza oxigen. 

Oameni de știință a descoperit o modalitate de a ține mormolocii în viață, chiar și după ce le-au înlăturat abilitatea de a respira. „Algele au produs de fapt atât de mult oxigen încât ar putea readuce la viață celulele nervoase”, a spus dr. Hans Straka, cercetător la Departamentul de Biologie de la Universitatea Ludwig-Maximilians din München.

Cercetătorii au injectat alge fotosintetice în mormoloci, astfel creând o legătură simbiotică între amfibieni și microb care îi ține în viață pe mormoloci fără oxigen.

De ce este atât de important acest experiment rupt din filmele SF?

„Pentru mulți oameni, sună a ficțiune științifico-fantastică, dar la urma urmei, este doar combinația potrivită de scheme biologice și principii biologice”, spune expertul. În natură, algele trăiesc armonios în bureți, corali și anemone, oferindu-le oxigen și chiar nutrienți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a explora posibilitatea, echipa a injectat alge verzi în inimile mormolocilor de broaște africane. Cu fiecare bătaie a inimii, algele au trecut prin vasele de sânge și în cele din urmă au ajuns la creier, transformând mormolocul translucid în verde strălucitor. Lumina strălucitoare asupra acestor mormoloci a determinat ambele specii de alge să pompeze oxigen în celulele din apropiere.

După ce au distribuit alge în creier, cercetătorii au izolat capul mormolocului și l-au plasat într-o baie cu bule de oxigen cu nutrienți esențiali care ar păstra funcționarea celulelor, permițându-le să monitorizeze activitatea neuronală și nivelul de oxigen.

„Putem oare să ne detașăm de respirație și să ne menținem creierul în viață?”

Ryan Kerney, biolog la Colegiul Gettysburg din Pennsylvania, care nu a participat la studiu, a declarat că cercetătorii încearcă să creeze relații simbiotice artificiale cu alge de aproape un deceniu, scopul fiind modificarea sau îmbunătățirea fiziologiei animale. Kerney a adăugat că încă există multe necunoscute, o lipsă îngrijorătoare de reglementări în privința domeniului științific de nișă, precum și riscuri asociate cu algele periculoase. „Totuși, potențialele implicații sunt fascinante. Putem oare să ne detașăm de respirație și să ne menținem creierul în viață?”, a întrebat Kerney.

În timp ce autorii cred că descoperirile lor ar putea duce într-o zi la noi terapii pentru afecțiunile induse de accident vascular cerebral sau medii cu deficit de oxigen, algele sunt departe de a fi gata să intre în circulația noastră sanguină.

Următorul lor pas este să vadă dacă algele injectate pot supraviețui în interiorul mormolocilor vii și pot continua producția de oxigen fără a provoca un răspuns imunitar care să facă ravagii asupra animalelor.

„Trebuie să ai idei noi și concepte noi de explorat; acesta este unul dintre modurile în care știința este condusă”, a spus dr. Straka.  Rezultatele au fost publicate in revista online iScience.