Studiu-bombă. Un antidepresiv obișnuit şi extrem de ieftin reduce riscul de spitalizare COVID-19

Studiu-bombă. Un antidepresiv obișnuit şi extrem de ieftin reduce riscul de spitalizare COVID-19vitamine / Sursa foto Arhiva EVZ

Rezultatele studiului, care au fost publicate miercuri de un grup de cercetători din Canada, SUA și Brazilia, ar putea însemna un nou set de linii directoare pentru utilizarea medicamentului atât în ​​SUA, cât și în străinătate. 

Un antidepresiv ieftin utilizat pentru a trata tulburarea obsesiv-compulsivă ajută la scăderea probabilității de risc ridicat COVID-19.  Medicamentul, fluvoxamina,  este prescris de aproape 30 de ani, dar cercetătorii au început să-l examineze cu mai multă atenție la începutul pandemiei, pe baza capacității sale de a reduce inflamația.

Rezultatele studiului, care au fost publicate miercuri de un grup de cercetători din Canada, SUA și Brazilia

Preţul medicamentului este de aproximativ 4 dolari pentru o cură de 10 zile. Acesta ar putea fi un remediu deosebit de util în țările mai puțin bogate.

Dr. David Boulware, om de știință în boli infecțioase de la Universitatea din Minnesota, a declarat pentru The New York Times că fluvoxamina „nu este un medicament extraordinar. Ceea ce ne încântă este că are un profil de siguranță cunoscut”, a spus el.

Studiul, care a fost publicat în The Lancet Global Health, a urmărit aproape 1.500 de pacienți COVID din Brazilia cărora li s-a administrat fie fluvoxamină, fie un placebo. Cercetătorii au descoperit că medicamentul a redus ratele de spitalizare sau de observare medicală pe termen lung cu o treime.

Oamenii de știință din afară au remarcat că rămân întrebări cu privire la doza corectă, deoarece unii pacienți au avut dificultăți în tolerarea medicamentului și au încetat să-l mai ia, a raportat The Times.

Medicamentul a redus, de asemenea, șansele de deces cauzat de COVID

Dar printre pacienții care și-au terminat regimul, medicamentul a redus nevoia de spitalizare într-o rată și mai semnificativă: cu două treimi. Medicamentul a redus, de asemenea, șansele de deces cauzat de COVID. Dintre participanți, 12 cărora li s-a administrat un placebo au murit, în timp ce doar unul care a luat fluvoxamină a murit.

Încă nu este clar cum ar putea funcționa medicamentul în rândul celor care sunt vaccinați, deoarece majoritatea pacienților din studiu au fost nevaccinați. 

Iar desfășurarea unor teste mari COVID s-a dovedit dificilă, în special în SUA, unde majoritatea pacienților cu risc ridicat au primit deja vaccinul, iar cei rămași nevaccinați ar putea fi mai puțin entuziaști să se alăture unui studiu, a raportat The Times.

Dar, deoarece fluvoxamina este deja pe piață, medicii pot prescrie medicamentul „off-label” pentru COVID-19, potrivit publicației. Acest articol a fost publicat inițial de Business Insider .

Ne puteți urmări și pe Google News