STUDIU. Copiii care iau prânzul în oraş riscă să devină obezi

STUDIU. Copiii care iau prânzul în oraş riscă să devină obezi

O universitate din Spania a efectuat o cercetare care evidenţiază legătura directă între starea de sănătate a copiilor şi locul în care aceștia servesc masa de prânz.

S-a dovedit încă o dată că o mama ştie întotdeauna ce e mai bine să-i dea de mâncare fiicei sau fiului ei. „Mama este membrul familiei care ştie cel mai bine nevoile nutriţionale ale copilului ei”, susţine profesorul de la Universitatea din Granada care a descoperit că masa de prânz servită acasă reduce riscul de a deveni obez.  În cadrul studiului efectuat la Granada, cercetătorii au analizat datele colectate de la 718 copii, cu vârste cuprinse între 9 şi 17 ani, făcând parte din 13 şcoli diferite, atât publice cât şi private. Ei au analizat şi date privind mediul familial al fiecăruia dintre copii, cât de des iau masa cu părinţii şi câte activităţi care includ efortul fizic au. În plus, fiecare copil a fost cântărit şi măsurat în înălţime pentru a calcula indicele de masă. Rezultatele studiului, publicate în Journal Nutricion Hospitalaria, au scos la iveală faptul că cei care iau prânzul în oraş au tendinţa de a fi leneşi in privinţa activităţilor sportive, preferă să se joace pe calculator sau să se uite la televizor într-o măsură mai mare decât cei care mănâncă ce le-au pregătit părinţii acasă. În plus, calculând indicele de masă al fiecărui copil, echipa de cercetători a descoperit că cei care mănâncă mai des acasă prezintă un risc mai scăzut de a deveni obezi. Alimentaţia copiilor este un subiect care a stârnit mare interes şi în Marea Britanie mai ales. În anul 2005, cunoscutul bucătar şi realizator de emisiune Jamie Oliver a început o campanie în cautarea celor mai sănătoase meniuri care le sunt servite elevilor în şcolile publice. Nu mică i-a fost surprinderea când a realizat că tocmai sistemul public era cel care le servea copiilor alimente care îi predispuneau obezităţii. În urma campaniei lui Jamie Oliver, meniul a fost parţial schimbat, au fost introduse mai multe fructe şi peşte cel puţin o dată pe săptămână, cu toate că prăjelile nu au disparut complet din meniu, dar au fost reduse din alimentația micuților. <iframe src="http://axn.evz.ro" height="200" width="650"> </iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News