Studiu inedit despre compoziția și funcționarea internă a Pământului. Ce se ascunde în adâncurile planetei
- Alexandru Sălăvăstru
- 4 mai 2024, 19:55
Cercetătorii de la Northwestern University și University of New Mexico au descoperit dovezi despre existența unor rezervoare masive de apă printr-un nou studiu.
Sraturile profunde ale Pământului ar putea găzdui rezervoare masive de apă
Descoperirea arată că apa nu este prezentă în forma sa lichidă tipică. Ea este mai degrabă legată în structura moleculară a rocilor din mantaua Pământului.
Prin acest nou studiu, cercetătorii pot remodela modul în care cunoaștem compoziția și funcționarea internă a Pământului.
Steve Jacobsen, geofizicianul de la Northwestern și seismologul Brandon Schmandt de la Universitatea din New Mexico au detectat semne ale prezenței apei în adâncurile mantalei terestre, la aproximativ 400 de mile sub America de Nord.
Studiu va oferi noi informații despre formarea Pământului
Oamenii de știință au descoperit dovezi ale prezenței apei în zona de tranziție a mantalei. Aceasta este situată între mantaua superioară și cea inferioară, la adâncimi cuprinse între 300 - 500 de kilometri.
Această zonă acoperă o porțiune semnificativă din Statele Unite ale Americii, ceea ce sugerează o distribuție extinsă a acestor rezervoare ascunse.
Cercetătorii de la laboratorul lui Jacobsen au reprodus condițiile de presiune imensă de la aceste adâncimi. Oamenii de știință de la Universitatea din New Mexico au analizat o gamă vastă de date seismice. Ele au fost obținute de la rețeaua USArray care a analizat peste 2.000 de seismometre.
Rocile se pot topi parțial la adâncimea de aproximativ 500 de kilometri
Chiar dacă doar 1% din greutatea rocilor mantalei din zona de tranziție conține apă, aceasta ar putea echivala cu aproape de trei ori volumul de apă din oceanele Pământului.
Această apă este încorporată în structura cristalină a mineralelor din rocile mantalei datorită presiunii și temperaturilor extreme prezente, ceea ce face ca moleculele de apă să se dezintegreze și să formeze radicali hidroxil.
Descoperirea revoluționară contestă teoriile actuale despre circulația apei pe Pământ. Ea ar putea avea un impact semnificativ asupra înțelegerii proceselor geologice. Printre acestea se numără vulcanismul și tectonica plăcilor.