Studiu. Cauzele coronavirusului sunt încă un mister. Ce arată raportul echipei ONU-China

Concluziile unui nou studiu realizat de o echipă comună a OMS şi China despre transmiterea de la animal la om a coronaviruslui vor fi date în curând publicităţii. 

Studiul comun realizat de experţi chinezi şi specialişti ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a ajuns la concluzia că transmiterea coronavirusului la om de la un animal intermediar este o ipoteză de la „probabilă la foarte probabilă, un incident de laborator rămânând extrem de improbabil”.

Nimeni nu poate găsi animalul care a dat oamenilor Covid-19

Conform versiunii finale a raportului, obţinută de AFP, specialiştii - care, potrivit anumitor voci, nu ar fi avut suficientă libertate pentru a-şi desfăşura activitatea în timpul celor patru săptămâni petrecute în China - au concluzionat că ţinând cont de literatura vizând rolul animalelor de fermă ca gazde intermediare în cazul bolilor emergente, este necesară realizarea unor anchete suplimentare, care să includă o mai mare întindere geografică.

Aceasta este problema cu care se confruntă echipa comună de cercetare internațională numită de China și Organizația Mondială a Sănătății, care caută acum sursa covid-19.

Ceea ce știu cercetătorii până acum este că un coronavirus foarte asemănător cu cel găsit la liliecii a făcut saltul la oameni, şi a apărut în orașul chinez Wuhan până în decembrie 2019 și de acolo s-a declanșat cea mai mare calamitate a sănătății din secolul 21.

Se mai ştie, de asemenea, că nu au găsit detaliile critice: dacă a fost de fapt un virus cu origine în liliecii potcoavă, cum s-a teleportat la oameni de la creaturile care trăiesc la sute de kilometri distanță în peșteri îndepărtate.

Un raport de 300 de pagini al grupului este așteptat în curând

Se intenționează să rezume tot ceea ce se știe despre primele zile ale focarului și despre efortul chinezilor de a-și localiza sursa și este probabil să transmită o ipoteză favorizată: că virusul, SARS-CoV-2, a ajuns la oameni de la lilieci prin „specii gazdă intermediare”, cum ar fi un animal sălbatic vândut ca hrană pe piețele din Wuhan.

Aceasta este o teorie rezonabilă: alte coronavirusuri de la lilieci au sărit la oameni în același mod. De fapt, a fost originea SARS, un coronavirus similar care a băgat lumea în panică în 2003, când s-a răspândit în sudul Chinei și a îmbolnăvit 8.000 de persoane.

Cercetătorii au testat animalele de pe piață aflate în cuști și au găsit rapid un virus aproape identic cu cel de la pisicile din Himalaya și la câinii raton, care sunt, de asemenea, consumați local.

Deocamdată rămâne un caz nerezolvat

De această dată, însă, ipoteza provizorie are o mare problemă. La mai bine de un an de la începerea Covid-19, niciun animal alimentar nu a fost identificat ca un rezervor pentru virusul pandemic. Asta în ciuda eforturilor depuse de China pentru a testa zeci de mii de animale, inclusiv porci, capre și gâște, potrivit lui Liang Wannian, care conduce partea chineză a echipei de cercetare.

Nimeni nu a găsit un „propagator direct” al virusului, spune el, și, prin urmare, pandemia „ rămâne un mister nerezolvat”, scrie technologyreview.