Studiu. Cât este bine să dormi pe noapte. Lipsa somnului duce la boli de inimă grave

somn / Sursa: Andrey Popov | Dreamstime.com

Un nou studiu făcut de oamenii de știință de la Universitatea Jichi de Medicină din Shimotsuke, Japonia, a demonstrat că este o legătură între somn și bolile de inimă. Cercetătorii au precizat că persoanele care dorm puțin sau mai mult pot să moară mai rapid.

O cercetare amplă efectuată de către oamenii de știință de la Universitatea Jichi de Medicină din Shimotsuke, Japonia, arată că durata somnului este conectată cu bolile cardiovasculare. Oamenii care dorm puțin sau mai mult decât normal prezintă un risc crescut de mortalitate prematură.

Studiul care a colectat date despre 6.928 de adulți, pe parcursul a 9 ani, a demonstrat că oamenii care dormeau 7-8 ore pe noapte au avut o rată mai scăzută de mortalitate prematură decât ceilalți, potrivit News Medical.

Cercetătorii au descoperit că oamenii din țările occidentale dorm aproximativ 6,8 ore pe noapte. În trecut, această durată era de 8,3 ore. Cu toate astea, specialiștii au declarat că din în ce în ce mai multe persoane sunt în urmă cu somnul sau se confruntă cu boli de inimă.

Analiza a dovedit că participanții care au dormit mai puțin de 5-6 ore pe noapte au avut un risc crescut de mortalitate prematură din cauza bolilor de inimă.

Câte ore este bine să dormi

Riscul a fost de aproximativ 48% pentru cei care au dormit puțîn, sub 5-6 ore și cu 38% pentru persoanele care au avut mai mult de 8-9 ore de somn.

Sursa foto: Dreamstime.com

În ceea ce privește relația dintre accident vascular cerebral și durata somnului, studiul a arătat că cei care dorm sub 5 ore pe noapte au un risc crescut de accident vascular cerebral cu 15%. În medie, persoanele care dormeau mai mult de 8-9 ore au prezentat un risc crescut de accident vascular cerebral de 65%.

Un alt studiu a arătat că există o legătură între durata somnului și hipertensiunea arterială. Tinerii au fost cei care au dormit mai puțin de 7 ore pe noapte, iar specialiștii i-au diagnosticat cu hipertensiune arterială, în perioada de urmărire de 8-10 ani.

Ora de mers la culcare

Alți specialiști au declarat că și ora la care te bagi la culcare joacă un rol important.

„Nu vă gândiți la cei care dorm în timpul zilei ca fiind leneși. Între 13:00 și 15:00 și 17:00 și 19:00 sunt momentele în care mulți dintre noi simțim oboseala. În aceste intervale ar trebui să dormim. Funcționează pentru oricine – sportivi de elită, fotbaliști, adolescenți, copii.”

„Nu contează dacă nu intri într-o stare de somn. Ceea ce este important este să folosești această perioadă pentru a te deconecta de la lumea ta pentru un timp. Somnul nu este doar despre somn fizic, este despre a oferi minții oportunitatea de a se recupera – pe parcursul unui proces de 24 de ore. Găsiți câteva minute, fie că este în călătoria spre casă cu trenul sau autobuzul, înainte de a pleca de la serviciu sau chiar la birou.”