Studii de ultimă oră. 6 lucruri pe care nu le știai despre somn
- Ana Maria Ni țu
- 18 octombrie 2014, 00:00
Sunt oameni care dorm doar 4-5 ore pe noapte și se simt excelent și alții care nu se satură cu 9 ore. Cercetări de ultimă oră oferă explicații nebănuite despre somn și creierul uman. Iată câteva dintre cele mai interesante.
1 Beneficiile somnului după studiu
Ați observat, probabil, că un copil știe mai bine dimineața când se trezește lecția sau poezia pe care cu o seară înainte o cam bâjbâia? Există o explicație științifică pentru asta: somnul după studiu activează celulele din creier să facă mai multe conexiuni, susțin cercetătorii. Conexiunile, numite legături dendritice, permit fluxului de informații să circule între sinapse. Dr. Wen Biao Gan, unul dintre autorii studiului care a dovedit aceste efecte: „Un somn bun ajută memoria și studiul individual”.
2 De ce unii oameni dorm doar 5 ore
Despre Napoleon se spune că reușea să se odihnează și să „funcționeze” excelent cu doar câteva ore de somn pe noapte. Acum există și o explicație științifică pentru acest gen de comportament: o mutație genetică permite unei persoane să funcționeze la capacitate normală, chiar dacă a dormit doar 5 ore. Aceasta a fost identificată într-un studiu în care au fost incluși 100 de perechi de gemeni. Purtătorii genei dormeau, în medie, 5 ore pe noapte, cu o oră mai puțin decât geamănii lor care nu erau purtători de genă. Când gemenii au fost testați cognitiv după o perioadă în care au fost privați de somn, purtătorii de genă au greșit cu până la 40% mai puțin. Aceștia se refac mai repede după câteva nopți nedormite. Un somn de 8 ore este suficient pentru purtătorii de genă, față de 9,5 ore cât trebuiau să doarmă ceilalți.
3 Opt ore de somn cu întrerurperi echivalează cu 4 ore
O noapte întreagă de somn, dar cu întreruperi, este egală cu o jumătate de noapte de somn. Într-un studiu recent, participanții au fost treziți de 4 ori în timpul unui somn normal de 8 ore. De fiecare dată, trebuiau să facă un exercițiu pe calculator care dura 10-15 minute, înainte să se întoarcă la somn. Dimineața, dădeau teste legate de atenție și comportament. Efectele negative s-au resimțit asupra atenției și a comportamentului, deoarece se simțeau mai obosiți, deprimați și înceți.
4Poți învăța o nouă limbă în somn?
Să poți să te trezești și să începi să vorbești chineză sună prea bine ca să fie adevărat, însă există un sâmbure de adevăr în asta. Un studiu recent a testat teoria conform căreia studenții care învață limba daneză pot să își testeze memoria ascultând cuvinte noi în timp ce dorm. La ora 22.00 le-au fost date o serie de cuvinte în daneză și germană, deoarece erau vorbitori de limba germană, pentru a le învăța. Prima serie de elevi a dormit, în timp ce a doua serie de elevi a stat trează toată noaptea. Ambele serii au ascultat niște casete care conțineau cuvintele pe care le-au învățat mai devreme.
La ora 2 noaptea, ambelor grupe li s-a dat un test. În mod surprinzător, cei care au adormit au obținut punctaje mai mari față de cei care au stat de veghe.
5 Minciuna, un remediu straniu pentru lipsa somnului
Doar să crezi că ai dormit mai bine decât ai dormit în realitate este suficient pentru creșterea performanței cognitive a doua zi. Concluzia vine de la un studiu realizat pe 164 de subiecți cărora li s-a ținut o lecție despre cât de importantă este calitatea somnului, apoi au fost testați cu privire la cât de bine au dormit în noaptea trecută. După test, unora dintre ei li s-a spus că au dormit bine, celorlalți că au dormit prost. Cei cărora li s a spus că au dormit mai bine, au avut un punctaj mult mai mare la teste de atenție și memorie. Studiul conchide că dacă știi să îți păcălești mintea să creadă că ai dormit suficient e destul să-ți crești productivitatea.
6 Somnul insuficient contribuie la crearea de false amintiri
Se știe că lipsa de somn afectează memoria. Dar cercetătorii au arătat că privarea de somn duce la crearea unor amintiri false. Unui grup de subiecți le-a fost permis să doarmă toată noaptea, în timp ce în alt grup li s-a spus să stea de veghe toată noaptea. Dimineața, le-au fost date informații despre o crimă, unele adevărate, altele false. Rezultatele au arătat că cei care au pierdut orele de somn, au fost înclinați să creadă informațiile false. Lipsa somnului a făcut ca dovezile adevărate sau false să se amestece în mintea lor.