Studenţii din Timişoara protestează faţă de Legea Educaţiei
- Adam Popescu
- 1 noiembrie 2010, 13:06
Organizaţia Studenţilor din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara (OSUT) a declanşat astăzi "săptămâna împotriva Legii Educaţiei. Prima acţiune este "Ziua steagurilor negre", studenţii arborând drapele de doliu pe clădirea Universităţii de Vest şi în zona căminelor.
Studenţii spun că sunt împotriva Legii Educaţiei Naţionale în forma în care a fost asumată de guvern şi votată de parlament. Pentru a susţine această poziţie, săptămâna aceasta va fi marcată de o serie de manifestări şi activităţi menite să informeze studenţii, să sensibilizeze opinia publică, să crească gradul de conştientizare al importanţei mişcării studenţeşti şi în final să ducă la respectarea legală a drepturilor studenţilor. Acţiunile continuă mâine cu "Ziua Naţională a Studentului Reprezentant pe Cale de Dispariţie", care atrage atenţia că, prin lege, tocmai dreptul studenţilor de a fi reprezentaţi nu se respectă.
Ziua carnetelor arse
Miercuri va fi organizat un concert şi apoi evenimentul "Go, France yourself!", destinat ministrului Daniel Funeriu. Joi, studenţii UVT îşi vor putea exprima, în scris, opiniile cu privire la Legea Educaţiei, ulterior aceste opinii urmând a fi făcute publice. Vineri, în ultima zi a săptămânii protestatare, se va face o ardere simbolică a unor carnete de student, în cadrul "Zilei celor 23.000 de carnete de student arse".
Reprezentanţii OSUT susţin că Legea Educaţiei Naţionale prezintă studenţii ca fiind "parteneri în comunitatea academică", dar ei ajung să fie excluşi din cea mai importantă decizie la nivelul unei universităţi: alegerea rectorului. Conform legii, rectorul poate fi ales de o comisie formată din "minim 12 membri, dintre care cel puţin un student", 50% reprezentând membrii universităţii şi 50% personalităţi ştiinţifice şi academice din afara universităţii. Studentul prezent în această comisie ar putea fi un student reprezentant, dar şi un absolvent al universităţii. "În aceste condiţii, nu se respectă un drept fundamental al studenţilor: dreptul de a fi reprezentaţi într-un procent de minim 25% în toate forurile de conducere ale universităţii", a declarat Roxana Cioclov, reprezentanta OSUT.