Structura noului an școlar tot mai contestată de experții în educație. De anul viitor s-ar putea reveni la semestre

Structura noului an școlar tot mai contestată de experții în educație. De anul viitor s-ar putea reveni la semestreSursa foto: Dreamstime.com

Elevii vor avea săptămâna viitoare prima vacanță din acest an școlar. Experții în educație spun că nu există niciun studiu care să arate că noua structura va duce la performanțe mai bune în rândul elevilor. Nu este exclus să se revină la semestre de anul viitor.

Elevii intră săptămâna viitoare în vacanță la doar șase săptămâni de la începerea anului școlar. Până cum doar elevii din ciclul primar beneficiau de această vacanță care acum a fost extinsă și elevii de gimanaziu și liceu.

Nu există studii

Anca Tîrcă, consultant internațional în educație spune că nu înțelege rolul acestei vacanțe. În opinia sa noul sistem trebuia testat în câteva școli pilot înainte să fie introdus la nivel național. Multe dintre schimbări au fost făcute pe repede înainte. Nu este exclus ca, de anul viitor, să se revină la semestre dacă se dovedește că modulele nu au fost eficiente.

„Consider că orice schimbare majoră pe care o facem în educație ar trebui să fie bazată pe un anumit studiu. Să avem cercetări în legătură cu performanțele școlare, să vedem de ce aceste vacanțe sunt benefice după fiecare modul de învățare.

Însă, din câte știu eu, nu există așa ceva pe piață. Noul ministru al Educației a declarat că, la final de an, va evalua performanțele școlare și atunci se va lua o decizie dacă se va trece înapoi la semestre sau dacă elevii vor studia tot în acest format bazat pe module. Există această posibilitate să nu mai avem module de anul viitor dacă se va constata că această schimbare nu este benefică”, a declarat specialistul în educație, pentru ziare.com.

Multe schimbări

Anul școlar 2022-2023 aduce multe modificări pentru elevi, Semestrele au fost înlocuite cu cinci module. Vor fi tot atâtea vacanțe. În plus, mediile se vor încheia la finalul anului școlar. Au fost eliminate și tezele, iar modul de evaluare a fost lăsat la latitudinea profesorilor.

Prima vacanță a elevilor va fi în perioada 22-30 octombrie. Structura anului școlar este aceeași pentru toți elevii din țară, cu excepția vacanței din luna februarie. Fiecare Inspectorat Școlar Județean alege în care săptămână din această lună vor avea liber elevii.

Anul școlar 2022-2023 vine și cu două săptămâni mai speciale. Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se vor desfăşura în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare. Fiecare școală va decide când programează aceste activități în intervalul menționat. Derularea celor două programe nu se poate planifica în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).

Structura anului școlar

cursuri (modulul 1) – de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022 vacanţă (vacanța 1) – de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022 cursuri (modulul 2) – de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022 vacanţă (vacanța 2) – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023 cursuri (modulul 3) – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 4, 11 sau 18 februarie 2023 în funcție de județ vacanţă (vacanța 3) – o săptămână la alegerea Inspectoratului Școlar Județean cursuri (modulul 4) – de luni, 13, 20 sau 27 februarie 2023 până joi, 6 aprilie 2023 vacanţă (vacanța 4) – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023 cursuri (modulul 5) – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023 vacanţă (vacanța 6, de vară) – de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.