Directorul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel a precizat că, fără a fi economist, a propus un sistem „stop joc”, menit să atenueze efectele dezastruoase ale pandemiei asupra cetățenilor și a famililor acestora. El a asemănat izolarea în care trebuiau să intre cetățenii, propusă prin planul său, cu o vacanță școlară – vacanța mare, deoarece ar fi durat în jur de opt săptămâni.

Cele opt săptămâni reprezintă un interval suficient de timp pentru ca acțiunile de prevenire a îmbolnăvirilor să fie adoptate cu succes.  

„Păi, ca să-i dai omului posibilitatea să intre în această perioadă de vacanță mare trebuie să-i asiguri confortul existenței lui, corect? Și-atunci, cum pot să fac eu, statul, lucrul ăsta pe acest interval de timp? Îl scutesc de taxe, dacă are nevoie de mâncare îi asigur mâncare, nu-l pun să plăteasc curentul, apa și întreținerea pentru că intervine statul cu sistemului de protecție, după care toată lumea își reintră în joc, începe serviciul, pleacă de la zero. Ai plecat cu 5 lei în cont, pleacă tot cu 5 lei în cont. Nu trebuie să fii economist să generezi o politică de sănătate publică”, a arătat directorul Institutului „Matei Balș”, într-o intervenție la Digi24.

Pe 23 aprilie, medicul Adrian Streinu Cercel a fost demis de la conducerea comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății, de către ministrul Nelu Tătaru din cauza unui document controversat în care propunea mai multe măsuri pentru combaterea noului coronavirus.

Materialul avea în vedere izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni și chiar despărțirea bătrânilor de familiile lor. O altă prevedere care a stârnit reacții negative avea în vedere acordarea unor facilități și scutiri de natură economică celor afectați de coronavirus. Planul lui Streinu Cercel, intitulat Vacanța Mare a fost criticat de președintele Klaus Iohannis, de premierul Ludovic Orban, dar și de ministrul finanțelor, Florin Cîțu.