Street View-ul românesc te ajută să-ţi alegi vecinii

Street View-ul românesc te ajută să-ţi alegi vecinii

Câţiva prieteni s-au gândit ca afacerea lor să îmbine serviciile imobiliare cu imaginile panoramice. Practic, omul stă în faţa calculatorului şi îşi vede ca în realitate viitorul cartier.

Mulţi au auzit de Google Street View, serviciul on-line de vizualizare la 360 de grade a străzilor unei localităţi, creat de gigantul american. Există însă şi un produs 100% românesc de acest gen, numit NORC, realizat de firma eXtreme Soft Group din Bucureşti. Până acum, echipa din România a fotografiat 78 de localităţi, de la mici staţiuni precum Saturn şi 2 Mai până la marile oraşe din diferite regiuni. Cele mai multe oraşe au fost fotografiate în proporţie de 70%-90%.

După ce a practicat vreo doi ani medicina veterinară, Lucian Neagu, unul dintre proprietari, a renunţat la această profesie şi s-a apucat de afaceri în domeniul serviciilor de software. Alături de câţiva prieteni a înfiinţat eXtreme Soft Group, o mică firmă cu o echipă de 11 oameni, care oferă din anul 2009 servicii imobiliare combinate cu cele de Street View.

"Vânarea" locuinţelor din faţa calculatorului

Ne puteți urmări și pe Google News

Ideea care stă la baza afacerii este simplă: persoana care este interesată de o locuinţă într-un anumit cartier poate să vadă pe computer cum arată zona în care este plasată.

"Într-un sistem clasic, mă urc în maşină, mă duc să văd şi tot aşa pentru fiecare loc în parte, ceea ce înseamnă o pierdere de timp enormă. Aşa, omul stă la calculator", explică Lucian Neagu, în vârstă de 40 de ani.

Din câteva click-uri poate să afle dacă străzile dintr-o zonă sunt asfaltate sau dacă există o grădiniţă în apropiere. În prezent, site-ul www.norc.ro are înregistrate 27.000 de anunţuri imobiliare: vânzări sau închirieri de apartamente, case, spaţii comerciale, terenuri. Simpla publicare a anunţurilor este gratuită. În schimb, cel care vrea ca proprietatea lui să fie promovată - să fie mai vizibilă pe site - plăteşte aproximativ un euro pe lună de anunţ.

La început a fost oala

O altă secţiune este cea dedicată recomandărilor, unde proprietarii de baruri, restaurante sau hoteluri îşi înregistrează sediile pe hartă. "Una e să spun că barul X e pe strada nu ştiu care, alta e să-l şi văd pe hartă", spune Neagu. Momentan, acest serviciu este gratuit, continuă el. Dacă acum au şase maşini care au fotografiat şi oraşe din alte ţări, începuturile NORC au fost romantice: prima maşină care s-a plimbat prin Bucureşti avea sistemul de fotografiere fixat pe o oală. "Acum stă pe o structură din aluminiu făcută special", explică Neagu.

Sistemul este alcătuit din zece aparate de fotografiat, care sunt aşezate în anumite unghiuri astfel încât să cuprindă un câmp vizual de 360 de grade şi care fotografiază simultan şi încontinuu, pe măsură ce maşina se plimbă pe stradă. Sunt culese şi coordonatele GPS, iar apoi, prin intermediul unor programe de calculator, fotografiile sunt "lipite" şi compun o imagine panoramică.

Delta Dunării, pozată din barcă

Capriciile vremii pot strica însă o sesiune de fotografiere. "La un moment dat, o echipă a plecat să fotografieze un oraş în Polonia şi o săptămână a stat pentru că a plouat", arată Neagu.

Fotografierea Deltei Dunării şi a Transfăgărăşanului sunt două dintre cele mai mari realizări ale echipei, consideră el: "Delta Dunării este un lucru pe care nu-l mai are nimeni". Vara trecută, la bordul unei bărci cu motor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină, au fotografiat în jur de 300-400 de kilometri de canale principale şi secundare.

LA DRUM. În vara anului 2010, echipa NORC a străbătut şi fotografiat Transfăgărăşanul

Prezentarea unor locuri turistice este una dintre ţintele NORC. Din acest motiv, atunci când a ajuns să deţină patru maşini, echipa a început să fotografieze şi oraşe din Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia şi Rusia. "În toate acele ţări am fost primii", spune Neagu. Iar vara trecută au fotografiat parcurile Tineretului şi Herăstrău din Bucureşti: de această dată, aparatele foto nu au fost montate pe o maşină, ci pe o tricicletă.

"Această combinaţie între hartă şi Street View este unul dintre cele mai bune servicii de orientare pe care le oferă internetul în momentul de faţă." LUCIAN NEAGU, unul dintre proprietarii eXtreme Soft Group