Străzile din România, "luate la ochi" de Google Street View

Străzile din România, "luate la ochi" de Google Street View

Ţara noastră este cel de-al 27-lea stat din lume în care acest serviciu a fost lansat. În prezent, pot fi vizualizaţi peste 6.000 de kilometri de străzi din opt mari oraşe şi din zonele turistice.

Google a lansat Street View în România, serviciu care momentan este disponibil doar pentru opt mari oraşe (Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Sibiu, Timişoara, Oradea şi Arad), staţiunile de pe Valea Prahovei şi litoralul Mării Negre. România este cea de-a 27-a ţară din lume care a fost "luată la ochi" de Google pentru acest serviciu. În prezent, acesta acoperă peste 6.000 de kilometri din România.

Scopul Street View în România este de a face această ţară mai vizibilă pe harta lumii, afirmau oficialii Google.

"De azi-noapte, orele 3.00 (miercuri - n.r.), cei interesaţi pot accesa Street View pentru a vedea imagini din cele mai importante localităţi din România. Serviciul vă ajută să vedeţi oraşul şi apoi poate vă veţi decide să-l vizitaţi", a declarat directorul general Google România, Dan Bulucea. Imaginile care se pot vedea în România au fost colectate în anii 2008 şi 2009, acesta fiind un aspect al confidenţialităţii locuitorilor - nimic nu se face în timp real, au mai anunţat oficialii Google.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sunt şi unele probleme de confidenţialitate

Cât despre alte probleme de confidenţialitate, feţele şi numerele de la maşini au fost estompate. "Fotografiile pentru acest program au fost făcute numai în locurile publice. Dar dacă cineva nu este de acord cu anumite imagini, din diferite motive, noi putem retrage pozele sau le putem schimba", a declarat Octavian Iercan, operations manager în cadrul Google Zurich.

Imaginile care au fost luate pentru a se realiza acest serviciu se împrospătează o dată la un an sau doi, mai spun oficialii Google. În România s-au folosit câteva maşini de colectare. "În alte locuri din lume s-a folosit o tricicletă. Un astfel de loc este oraşul Pompei", a mai afirmat Dan Bulucea.

Acesta a precizat că după fiecare lansare a Street View într-o ţară, traficul creşte cu 20%. Serviciul este disponibil, deocamdată, pe mobil doar pentru două platforme - Android şi iPhone. În prezent, biroul din România are doar doi angajaţi, până la finele anului urmând să apară şi cel de-al treilea, iar până la sfârşitul lui 2011, vor mai veni încă şapte sau opt persoane.