Strategiile premierului Boc sacrifică inflaţia

Strategiile premierului Boc sacrifică inflaţia

Prin programul anticriză pe care îl aplică, guvernul Boc îşi taie craca de sub picioare.

Majorarea devansată a accizelor pentru tutun şi alcool a aţâţat inflaţia din luna martie, aceasta depăşind aşteptările analiştilor.

Rata lunară a inflaţiei a fost, luna trecută, de 0,5%, iar rata anuală (martie 2009 comparativ cu martie 2008) s-a cifrat la 6,71%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Înainte de publicarea datelor oficiale, analiştii economici, întrebaţi de Mediafax, estimau un nivel al inflaţiei din martie de 0,2%-0,3% şi o rată anuală de 6,4%-6,5%. Argumentele pentru temperarea inflaţiei erau, în opinia analiştilor, stabilizarea cursului valutar şi domolirea cererii interne. Însă nici unul din aceste avantaje nu a avut efectul aşteptat. Priorităţile executivului Înmulţirea banilor la buget este mai importantă în acest moment pentru guvernanţi decât încadrarea în ţinta de inflaţie. Aceasta cu toate că reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au subliniat că este obligatoriu ca inflaţia să intre în obiectivul propus de Banca Naţională a României (BNR) până la sfârşitul acestui an. Ţinta anunţată de banca centrală pentru 2009 este o inflaţie de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Acest obiectiv este, însă, din ce în ce mai greu de atins: inflaţia pe primul trimestru a ajuns deja la 2,64%, depăşind jumătate din nivelul anunţat pentru întregul an. Rata medie a inflaţiei avută în vedere de autorităţi la elaborarea bugetului pentru anul în curs este de 5%. Mărfurile nealimentare, în topul scumpirilor

Cele mai mari scumpiri, de 2,84%, au fost consemnate, în luna martie, la mărfurile nealimentare, indică INS. Dintre acestea, se detaşează ţigările, care i-au costat pe români cu 3,59% mai mult decât în februarie, urmate de cărţi, ziare şi reviste, care s-au scumpit cu 1,52%. În schimb, au scăzut uşor preţurile autoturismelor. Mâncarea s-a scumpit, luna trecută, cu 0,39%.

Preţul citricelor şi al altor fructe meridionale a urcat cu peste 8%, iar carnea de vită, zahărul şi cartofii cu circa 1%. Preţul pâinii a avansat uşor, cu 0,13%, iar al laptelui de vacă a scăzut cu 0,64%. Alte ieftiniri importante ale lunii martie au fost înregistrate la ouă (-5,11%), ulei comestibil (-3,18%) şi fructe proaspete (-0,87%).

Preţurile de consum ale serviciilor au crescut, în martie, cu 0,33%. Cu aproximativ 1% s-au scumpit serviciile de apă, canal şi salubritate, transportul urban şi abonamentele radio şi TV. Pe de altă parte, s-au ieftinit uşor transportul aerian şi serviciile de telefonie.

Ne puteți urmări și pe Google News