Decizia oficialilor Statelor Unite ale Americii de a elibera ceea ce par a fi informații brute despre intențiile Rusiei asupra Ucrainei este descrisă de observatori ca fiind „foarte neobișnuită” și chiar „fără precedent”.
În urmă cu două săptămâni, oficialii americani au declarat că dețin informații despre o presupusă operațiune rusă cu steag fals care vizează Ucraina. Operațiunea s-a învârtit în jurul unui videoclip fals, care ar fi folosit actori plătiți folosiți de Moscova ca dovadă a unei campanii de curățare etnică a Kievului împotriva populației ruse din estul Ucrainei.
Mai recent, guvernul Statelor Unite a susținut că Rusia se pregătea potențial să atace Ucraina miercuri, 16 februarie. Astfel de informații specifice despre intențiile unui adversar sunt rareori făcute publice, mai ales în perioadele de tensiuni internaționale precum actuala.
Decizia guvernului SUA de a elibera aceste informații aproape zilnic este descrisă de observatori drept „fără precedent”. Este văzută în general drept una dintre cele mai agresive campanii de „transparență ca strategie” ale agențiilor de informații americane de la cel puțin criza rachetelor din Cuba din 1962.
O posibilă strategie de succes
Un astfel de observator, Thomas Rid, profesor de studii strategice la Școala de Studii Internaționale Avansate a Universității Johns Hopkins, numește această abordare nouă a Comunității de Informații din SUA drept a fi ambițioasă. Este prea devreme să spunem, totuși, dacă această abordare a contribuit cu adevărat la prevenirea unui conflict pe care rușii au fost altfel hotărâți să-l vadă să izbucnească în Ucraina. Este și mai dificil de spus dacă această strategie se va dovedi de succes pentru guvernul SUA și pentru comunitatea de informații din SUA.
Acest lucru este relevant în special în ceea ce privește „sursele și metodele” - și anume sursa sau sursele precise care, probabil, furnizează Washingtonului informații utile din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Douglas London, un ofițer de caz pensionat al Agenției Centrale de Informații, subliniază că, cu cât Washingtonul dezvăluie mai multe detalii precise despre intențiile Kremlinului, cu atât mai mult riscă să-i ajute pe ruși să se apropie de potențiala cârtiță care furnizează Americii informații.
Această tactică ar putea oferi SUA „un câștig pe termen scurt în Ucraina”, a declarat London. Cu toate acestea, riscă să orbească agențiile de informații americane „față de ceea ce rușii plănuiesc acolo și în alte părți”, avertizează el, potrivit Intel News.