Strategia lui Ponta pentru prezidențiale: politica externă!
- Mircea Marian
- 23 iunie 2014, 00:00
În perspectiva unei candidaturi la prezidențiale, premierul își conturează un profil de diplomat și evită disputele interne.
În decurs de 48 de ore, Victor Ponta a participat la două reuniuni externe: o întâlnire informală, la Paris, a șefilor de guverne social-democrate din țările UE și o discuție, tot informală, în Delta Dunării, cu premierii din Moldova, Georgia, Slovacia, Cehia și Serbia. În plus, premierul a revenit cu solicitarea, către președintele Traian Băsescu, de a fi lăsat să participe, săptămâna viitoare, la reuniunea Consiliului European.
Nu exportă disputele interne
După ce s-a întors de la Paris, Ponta s-a lăudat că, în fața liderilor social-democrați europeni, a evitat să comenteze situația în care se află președintele Traian Băsescu, după ce fratele șefului statului a fost arestat. „La discuțiile de dinainte am fost întrebat despre ce se întâmplă în România, despre arestarea fratelui președintelui, Mircea Băsescu. I-am asigurat pe ceilalți 10 premieri socialiști că în România e stabilitate politică”, a susținut premierul. Sâmbătă, Victor Ponta și-a consolidat imaginea de diplomat și, într-o discuție, în Delta Dunării, cu premierii din regiune, a cerut sprijin pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei. Marți, premierul român va participa, la Ierusalim, la ședința comună de guvern România-Israel.
Tăriceanu conduce atacul la Băsescu
În schimb, în timp ce Ponta face politică externă, câțiva din apropiații săi lansează acuzații dure împotriva șefului statului. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut SRI și SPP să desecretizeze toate informațiile legate de întâlnirile lui Traian Băsescu cu Bercea Mondialu’.
„Voi face demersurile procedurale regulamentare necesare pentru ca rapoartele SRI și SPP privind protecția informativă a Președintelui României în cazul vizitelor la clanul «Bercea» să fie puse la dispoziția Comisiei pentru apărare (...) și Comisiei (...) pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității S.R.I., în vederea întocmirii unui Raport, din care să rezulte dacă Președintele României a fost sau nu informat despre activitățile ilegale ale gazdelor sale și în ce au constat aceste informări”, se arată într-un comunicat al președintelui Senatului.
Dispută Predoiu-Iohannis
Liderul PNL, Klaus Iohannis, a preluat și el, începând de vineri seara, tema demisiei lui Băsescu. „Nu am crezut că președintele țării mele are de ales între a se implica în justiție și a nu se implica (...) Eu dacă aș fi în situația lui Traian Băsescu, mi-aș da demisia”, a declarat Iohannis. În schimb, candidatul PDL la președinția României, Cătălin Predoiu, l-a contrazis pe aliatul său liberal.
„Iohannis greșește grav din punct de vedere politic și constituțional cerând demisia Președintelui Băsescu. România de mâine nu poate fi construită în paradigma pro sau contra Băsescu. Cine nu înțelege acest lucru, nu va aduce nimic nou și bun pentru români”, a scris Predoiu.
"Iohannis greșește grav din punct de vedere politic și constituțional cerând demisia Președintelui Băsescu.” Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte PDL