Straniile artefacte ale unor civilizații dispărute cărora arheologii nu le-au găsit încă o explicație plauzibilă | GALERIE FOTO
- Dodo Romniceanu
- 8 februarie 2016, 23:05
Pământul este presărat cu rămășite ale unor civilizații demult dispărute. Vă prezentăm mai jos câteva obiecte extrem de valoroase care continuă să le dea mare bătaie de cap arheologilor.
1. Mecanismul de la Antikytera. Sofisticata mașinărie a fost descoperită în epava unei nave scufundate lângă insula grecească Antikytera. Arheologii spun că datează din anul 100 î.d.Hr și că ar fi mai complex decât orice alt mecanism conceput în acele timpuri. Unii specialiști sunt de părere că, cu ajutorul lui, grecii puteau calcula cu precizie eclipsele, mişcarea planetelor şi puteau stabili datele la care erau organizate Jocurile Olimpice. Gradul de sofisticare mecanică este însă comparabil cu a unui ceas elvețian din secolul al XIX-lea iar artefacte tehnologice cu manoperă și complexitate similară vor apărea abia până în secolul al XIV-lea, atunci când ceasurile mecanice astronomice au fost construite în Europa.
2. Misterioasele ”pălării” din aur din Epoca Bronzului. Mai multe obiecte lunguiețe, un fel de pălării conice realizate din aur pur, au fost descoprite în diverse regiuni ale Europei. Au între 40 centimetri și un metru lungime și sunt decorate cu simboluri oculte. Cel mai vechi este cel conul din Berlin care a fost prelucrat pe la 1300 î.d.Hr și a descoperit pe la 1835. Este acoperit cu 1739 de simboluri reprezentând soarele și luna, fapt care i-a determinat pe unii cercetători să concluzioneze că ”palariile” ar fi fost, de fapt, calendare primitive. (vezi Galerie Foto)
3. Pancha Rathas, India. Fascinantele structuri monumentale de la Mahabalipuram, India, sunt monolitice, ceea ce înseamnă că au fost realizate dintr-o singură piatră. Deși sunt adesea descrise drept temple, cioplitorii celor cinci blocuri de piatră nu și-au desăvârșit lucrarea, așa că scopul în care au fost construite nu e cert. (Foto jos)
4. Angerona. Despre această zeiță romană se spune că trebuia să protejeze adevăratul nume al Romei. Numele cetății era atât de sacru încât nu putea fi dezvăluit dușmanilor care s-ar fi putut folosi de această informație pentru a o cuceri. În artă, Angerona era reprezentată adesea cu gura bandajată și cu degetul lipit de buze, într-o atitudine care impunea tăcere. (vezi Galerie Foto)
5. Luuuungile figurine etrusce. Etruscii, popor care a trăit în Peninsula Italică în regiunea numită Etruria, au lăsat în urmă niște ciudățenii de statui, straniu de lungi și subțiri. De ce o formă așa alungită? Nimeni nu știe exact, dar istoricii speculează că ar fi vorba de o reprezentare a umbrei umane. (vezi Galerie Foto)
6. Misterioasele sfere din piatră din Costa Rica. Aceste bile gigant sunt peste împrăștiate peste tot în Costa Rica. Sunt netede și aproape perfect rotunde. Unele sunt mici, cam cât o minge, altele cântăresc 16 tone. Unele au fost găsite alături de resturi de ceramică din perioada culturii Aguas Buenas, care a fost întemeiată în anul 200 i.Hr. Altele se aflau lângă morminte mai recente, din anul 1.000 d.Hr. Lipsa de date concrete şi explicaţii a dat naştere la multe speculaţii. Unii cred că pietrele provin din Atlantida sau că au fost aduse de extratereştri. (vezi Galerie Foto)