Numărul mare de străini care pleacă din Rusia „reflectă deteriorarea perspectivelor economice” și este „un semn” de izolare crescândă a țării lui Vladimir Putin, scrie Financial Times.
Rusia se confruntă cu un val de emigrație incontrolabil. Potrivit Financial Times, numărul străinilor care fug din Rusia este „fără precedent”. În jur de 417.000 de străini au plecat din țară din ianuarie 2014, conform cifrelor publicate de guvernul de la Moscova.
Numărul de plecări variază în funcție de naționalitate. Iar recordurile de plecări aparțin tocmai naționalităților care au făcut cele mai mari investiții. Pe 20 ianuarie, numărul germanilor din Rusia a ajuns la 240.313. O scădere de 31%.
O diminuare asemănătoare a cunoscut-o și numărul americanilor, mai puțini cu 36%. Britanicii s-au împuținat cu 38%, iar numărul spaniolilor s-a prăbușit cu 41%.
Pentru Financial Times, exodul „reflectă deteriorarea perspectivelor economice ale Rusiei”, grav lovită de sancțiunile internaționale pentru rolul jucat în criza ucraineană, dar și de prăbușirea prețului petrolului pe piețele internaționale, dat fiind că Moscova este o mare exportatoare. Este și un semn al izolării pe scena internațională.
Totuși, cotidianul financiar previne că statisticile Kremlinului „sunt prea opace” pentru a putea ști cu precizie cine părăsește Rusia și de ce. Serviciul rus de emigrație amestecă turiștii, străinii aflați în călătorii private, călătoriile de afaceri și expatriații. Însă pentru Financial Times, care citează întreprinzători străini în Rusia, datele de mai sus corespund realității.
Mai grav, Rusia este pe cale să-și piardă atractivitatea și pentru persoanele care provin din țările fostului bloc sovietic. De exemplu, număru uzbecilor, principala forță de muncă străină, a scăzut cu mai mult de 100.000 în 2014.