STOP JUSTIŢIEI NEDREPTE: Şapte ani de alergături pentru 24 de metri pătraţi

STOP JUSTIŢIEI NEDREPTE: Şapte ani de alergături pentru 24 de metri pătraţi

O familie din Timişoara încearcă de doi ani să rezolve în instanţă problema unui teren de 24 de metri pătraţi, fără de care nu poate intra cu maşina în curtea casei proprietate personală.

O familie din Timişoara aşteaptă de şapte ani să i se dea, legal, drept de folosinţă pentru 24 de metri pătraţi de teren, cât să mute un gard şi să-şi facă intrare de maşină la curte. De şapte ani, nici edilii, nici justiţia nu îşi bat capul cu un caz "atât de simplu".

Proces început în 2008

Timp de cinci ani, familia Simon a umblat cu scrisori oficiale şi prin audienţe la administraţia locală din Timişoara. Acum doi ani, la sfatul primarului Gheorghe Ciuhandu, s-a adresat instanţei. După doi ani de procese, situaţia tot nu a fost rezolvată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit familiei Simon, auto rităţile locale nu se implică, instanţele resping cauza fără miză şi, mai mult decât atât, niciun judecător nu a citit măcar o dată, cu atenţie, documentaţia depusă în dosar, pentru că altfel nu-şi pot explica tergiversările din proces.

Aurora Simon spune că are termen în contencios administrativ la finele lunii ianuarie, anul viitor, şi că întreaga poveste a pornit de la o casă pe care familia Simon a cumpărat-o în anii '60 şi care nu are acces auto.

"În 2003, când fiica mea a moştenit partea ei de casă, noi am început demersurile pentru concesionarea sau primirea acceptului de servitute asupra acestui teren de 24 metri pătraţi care ne asigura acces auto în imobil", povesteşte Aurora Simon.

Ani de audienţe

Deoarece Codul Civil (art. 616) prevede că "proprietarul al cărui loc este înfundat, care nu are nicio ieşire la calea publică, poate reclama o trecere pe locul vecinului său pentru exploatarea fondului", familia Simon a cerut concesionare sau accept de servitute asupra celor 24 de metri pătraţi.

"Am considerat că primăria este interesată de încasarea unor sume de bani de la noi. În urma numeroaselor cereri în acest sens, care nu au fost soluţionate, am început audienţele la primărie, la Nicuşor Miuţ (directorul Direcţiei Patrimoniu - n.r.), la Sorin Ciurariu (fostul arhitect şef - n.r.), la Ion Cojocari (secretarul primăriei - n.r.), la Adrian Orza (viceprimar - n.r.), în cele din urmă ajungând la primarul Ciuhandu, care m-a îndrumat să mă adresez instanţei", adaugă Aurora Simon, adăugând că audienţele au durat din 2003 până în 2008.

În august 2008, Aurora Simon s-a adresat instanţei, iar dosarul (12712/325/2008) este încă pe rol.

"Datorită faptului că avocatul meu a decedat, ni s-a respins cazul, deşi expertul judiciar trimis de judecătorie a recomandat acordarea dreptului asupra acestui teren minuscul. Noul meu avocat a depus apel. După proces, anul acesta, s-a dat o decizie civilă prin care se admite apelul nostru, dar păstrează dispoziţiile sentinţei apelate, şi dispune trimiterea dosarului spre soluţionare Secţiei de Contencios Administrativ a Tribunalului. Motivul: de ce am cumpărat casa dacă nu avea intrare de maşină", povesteşte femeia, adăugând că în 1967, când a fost cumpărată casa, bunicul şi mătuşile ei nu şiau pus problema achiziţionării unei maşini.

Vor să meargă până la CEDO

Un alt motiv invocat e acela că, prin această intrare, familia Simon ar bloca o alee principală, care însă nu există.

Potrivit Aurorei Simon, judecătorii nu au fost atenţi la raportul expertului judiciar, în care scrie că terenul iniţial "nu a avut acces auto, iar la data efectuării măsurătorilor s-a creat un spaţiu care permite accesul cu mijloace auto în curtea casei şi apreciază că se poate institui un drept de servitute de trecere", şi au respins recursul motivând că "nefiind vorba de niciun loc înfundat, conform raportului expertului, există posibilitatea accesului cu mijloace auto, în consecinţă recursul este nefondat".

"În toţi aceşti ani de când tergiversăm procesul, domnii judecători nu au înţeles nimic din actele depuse în dosar. Noi am solicitat o sentinţă judecătorească cu privire la acceptul de servitute, sentinţă care să ne servească la demersurile ce ar urma pentru legiferarea folosirii de către noi a acestui teren de 24 de metri pătraţi. Fără un act legal noi nu putem face nicio schimbare a gardului dinspre stradă, deci nu putem construi o poartă de acces în curte. Acum am depus la Curtea de Apel o contestaţie în anulare, avem termen pe 26 ianuarie, anul viitor. Nu ştiu ce motive ne vor mai invoca domnii judecători, din moment ce nu sunt în stare să citescă nici măcar actele care există la dosar", a mai declarat Aurora Simon.

Dacă dosarul celor 24 de metri pătraţi va fi respins din nou, Aurora Simon este hotărâtă să-şi prezinte cazul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

"Poate acolo ni se va face dreptate. Suntem nişte pensionari bătrâni, bolnavi, care ne luptăm cu cei care nu respectă legea, cheltuindu-ne pensia pe avocaţi, experţi judiciari, iar de nervii consumaţi nici nu mai discutăm", conchide Aurora Simon.

24 de metri pătraţi are terenul pentru care familia Simon din Timişoara se judecă de doi ani

"Am depus la Curtea de Apel o contestaţie în anulare, avem termen pe 26 ianuarie. Nu ştiu ce motive vor mai invoca domnii judecători, ce nu sunt în stare să citească nici măcar actele de la dosar.", AURORA SIMON, justiţiabil SERIAL EVZ:

  • CAMPANIE EVZ. Stop justiţiei nedrepte!
  • EPISODUL 1: Refren din justiţia română: proces mic, travaliu mare
  • EPISODUL 2: Un război în justiţie de-o seamă cu democraţia
  • EPISODUL 3: "Politicienii parlamentari fac rău justiţiei prin legile pe care le dau"
  • EPISODUL 4: Un proces mai lung ca viaţa
  • EPISODUL 5: "Avocaţii au fost o frână în calea medierii"
  • EPISODUL 6: Procesele veşnice de la noi, criticate de Europa
  • EPISODUL 7: Edilii Capitalei ignoră instanţa
  • EPISODUL 8: "Puricele s-a judecat cu elefantul şi a câştigat"
  • EPISDOUL 9: Lupta pentru o moştenire, "suspendată" în instanţe de peste un deceniu
  • EPISODUL 10: Cum au vindecat instanţele un bolnav mintal în şase ani
  • EPISODUL 11: Bătrân de 89 de ani care aşteaptă finalul unui proces banal
  • EPISODUL 12: "Măsurile guvernului au adus un val de procese"