Stoltenberg: Este cea mai mare criză a ultimelor decenii. Știm exact ce vrea să facă Rusia

Sursa: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Secretarul general al NATO a făcut declarații după ce Rusia a transmis că începe retragerea unor trupe militare de la granița Ucrainei. Potrivit lui Jens Stoltenberg, momentan nu a fost remarcată desfășurarea unor demersuri în acest sens. Rusia poate invada Ucraina fără niciun efort, în absolut orice moment, a precizat secretarul NATO.

„Totul este pregătit pentru un nou atac, dar Rusia încă are timp să facă un pas înapoi, să lucreze în direcția păcii, să găsim o soluție pașnică. Aliații NATO au fost foarte clari - orice agresiune va avea un preț foarte scump. Este cea mai mare criză a ultimelor decenii.

Jens Stoltenberg, despre criza din Ucraina

Suntem la curent cu acțiunile și intimidările Rusiei și știm exact ce vrea să facă Rusia. Aliații NATO sunt pregătiți să intervină împotriva Rusiei. Suntem pregătiți să vorbim despre relațiile noastre cu Rusia, despre UE și securitatea acesteia și despre transparența Rusiei și controlul armelor, dar nu vom face compromisuri, nu vom abandona principiile noastre.

Miniștrii NATO vor vorbi despre necesitatea de a ne întări echipamentul militar si despre a avea grijă la modul în care vom acționa în România. Miniștrii de apărare ai NATO vor discuta cu cei din Ucraina și Georgia, aliații NATO își vor confirma din nou apărarea pentru integritatea teritorială. (...)

„Europa și NATO vor rămâne împreună”

Ne vom întâlni cu partenerii noștri, vom avea consultări, am văzut din nou cât de important este să investim în tehnica militară. Ultimele cifre ne arată că în ultimii șapte ani am majorat tehnica militară până la 217 miliarde de dolari.

Încurajez aliații să continue aceste investiții tocmai pentru a ne asigura securitatea. Sunt încrezător că aliații noștri își vor da consimțământul și vor promite că Europa și NATO vor rămâne împreună.

Niciun semn că Rusia intenționează, într-adevăr, să se retragă

Până acum nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești, dar vom continua să monitorizăm situația, să vedem ce face Rusia, iar semnele ce vin de la Moscova despre dorințele de a discuta pe cale diplomatică ne dau o impresie de optimism precaut.

Vom vedea dacă, într-adevăr, această cale diplomatică se va reflecta în ceea ce se vede la granițele Ucrainei. Suntem gata, suntem pregătiți de foarte mult timp să avem un dialog civilizat cu Rusia pentru a găsi o soluție politică.

„Motive clare pentru care nu trebuie să fim foarte optimiști”

Vedem armament din ce în ce mai mult. Astăzi anunță că retrage trupe, dar armamentul rămâne acolo, ceea ce înseamnă că poate fi reactivat în orice moment.

Le cerem din nou să-și retragă trupele pentru că prezența militară este fără precedent, și nu mă refer doar la numărul de oameni, ci și la tehnica militară. Cu toată această tehnică militară, Rusia poate invada Ucraina pur și simplu în orice moment, fără vreun efort suplimentar.

Există motive clare pentru care nu trebuie să fim foarte optimiști. Trebuie să avem grijă ca eforturile diplomatice să continue”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.