Este cea mai mică din lume

Este cea mai mică din lume

Ei bine, cea mai mică bancnotă din lume a fost emisă în ... România.

Cea mai mică bancnotă din lume a fost emisă în anul 1917 de Ministerul de Finanţe al României. A fost o emisiune de urgenţă din timpul Primului Război Mondial.

Valoarea ei este de 10 bani.

Cea mai mică bancnotă din lume a apărut în anul 1917, în timpul Primului Război Mondial, fiind emisă de Ministerul de Finanțe al României. Bancnota de 10 bani este considerată de Guinness World Records drept „cea mai mică bancnotă națională emisă vreodată”!

Bancnota de 10 bani are aproximativ 3,3 x 4,5 cm, și a fost emisă de Ministerul Finanțelor pentru teritoriul liber. Aceasta are, totodată, cea mai mică valoare dintre toate bancnotele emise vreodată în România.

Despre această bancnotă aflați mai multe vizitând expoziția „România în Marele Război” deschisă la Muzeul Național de Istorie a României!

 

Expoziţia „România în Marele Război” este consacrată comemorării centenarului intrării în război a Regatului României, dar şi a situaţiei din Transilvania, Bucovina şi Basarabia, afectate, în cel mai înalt grad, de evoluţiile politico-militare din România anilor 1916-1918/19. Ziua de 14/27 august 1916 reprezintă un punct de cotitură în istoria noastră, ziua în care Regatul României şi-a trecut propriul Rubicon, chiar dacă, în realitate milioane de români din Austro-Ungaria și Imperiul Rus intraseră deja în Primul Război Mondial încă de la începutul lunii august 1914. La sfârșitul acestui război, în decembrie 1918, România era o altă țară, iar procesul de formare a națiunii române își găsea desăvârșirea. La aproape 100 de ani de la aceste evenimente, în ciuda amputărilor teritoriale produse ca urmare a acordului Ribbentrop-Molotov şi a tratatului de la Craiova, România de azi este, în mare măsură, ceea ce s-a decis prin voinţa liber exprimată a reprezentanţilor naţiunii noastre la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, în anul 1918.

Expoziția poate fi vizitată până în martie 2017.