Știți cine a întocmit Dreptul Civil? O poveste adevărată cu o împărăteasă. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
- Radu Stefanescu
- 23 iunie 2020, 02:20
O zi densă, obositoare, mai ales prin aglomerarea lucrurilor de făcut. Dar, o seară plăcută cu cei dragi, la cină, cu planuri şi proiecte de viitor – cu siguranţă, despre vacanţa de vară!
23 iunie
Știți cine a întocmit Dreptul Civil? O poveste adevărată cu o împărăteasă. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Pe 23 iunie s-au născut Împărăteasa Josephine (Marie Rose Joseph Tascher de la Pagerie), Dr. Alfred Charles Kinsey, Alan Mathison Turing, Richard Bach, Ted Lapidus, Edward P. Morgan, Ice-T, Alexandru Odobescu, Alexandru Giugaru, Dorel Vişan, Ovidiu Papadima.
În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Aristocleu şi Agripina.
Nimic în „Kalendar”, o zi de pauză necesară în sărbătorile solstiţiului de vară. După ce au stat treji o noapte întreagă ca să vadă răsăritul de Soare al solstiţiului şi apoi au petrecut două zile şi o altă noapte, chiar şi rezistenţii noştri strămoşi aveau nevoie de o zi de odihnă. Mâine continuă serbarea, cu o petrecere şi mai strălucitoare...
Dar astăzi, este astăzi și așa cum v-am promis, o să vă povestesc ceva. Despre împărăteasa Teodora, împărăteasa Imperiului Roman.
Vedeți dragi lupi, padawani și hobbiți există o părere și o versiune acreditată în istorie despre Teodora. A fost o curvă, fata unui ursar și a ajuns împărăteasă. Punct. Totul se bazează pe o singură sursă. ”Arcana Historia” a lui Procopius din Cezareea, contemporan cu Teodora. Cu această ”istorie secretă” este o problemă. Mare. Nu este pomenită în toată istoria și apare brusc în secolul XVII, ”din biblioteca Vaticanului”. Evident, un fals grosolan. Mai mult, iscusiții papistași, pentru că despre ei este vorba, încurcă lucrurile spunând că există referiri despre ”Anekdota” în ”Sura” o enciclopedie din Constantinopol. Dar, în greaca atică, clasică, în care a scris Procopiu istoria secretă s-ar fi numit Apokrifa Historia, nu Anekdota. Este, evident vorba despre două lucrări diferite, una care s-a pierdut, Anekdota, iar cealaltă, Arcana Historia, a fost opera unor interese politice de secol XVII. Mai mult în cuprinsul lucrării se pomenește despre călugări, cei mai pioși dintre credincioși, ceea ce este un fals, călugării, lavrele, au apărut mai târziu decât epoca lui Procopius. De ce acest fals? Simplu, femeile aveau un exemplu în Teodora, împărătesele și reginele secolului XVII o revendicau ca pe o înaintașă. Așa că misoginii clerici ai Vaticanului, în război permanent cu reginele anglicane ale Marii Britanii au făcut un fals ca să demonstreze că exemplul ales este prost: curvele ajung împărătese. Nu pentru că unel femei erau mai inteligente, mai educate și mai pregătite decât bărbații din jur, împărați, consuli și generali, ci pentru că erau curve!
Dar iată istoria adevărată a împărătesei Teodora. Așa cum mi-a fost povestită la Amman de către doi istorici hașemiți, astăzi mari profesori în Occident. Mă bucuram de o înaltă protecție așa că cei doi tineri istorici, pe atunci, nu au avut nicio reținere să-mi istorisescă rezultatul a trei ani de cercetări despre Teodora, prin arhivele Orientului. La ordinul preafrumoasei regine Alia. Regina a decedat misterios printr-un accident de helicopter și cei doi nu au mai avut cui să-i povestească rezultatul cercetărilor lor. M-au găsit pe mine. Bine au făcut, pentru că acum o să vă istorisesc și domniilor voastre.
Teodora s-a născut, cel mai probabil, în zodia Leului în anul 505. Sunt două sursele sassanide care duc la această afirmație. Cu câteva zile înainte să moară, de cancer generalizat, pe 28 iunie 548, ea a spus celor din jur: ”Simt că mă lasă puterile. Vedeți cum totul este perfect aranjat de Dumnezeu, cum mă sfârșesc, cum m-am născut, dar nu cred că mai prind aceiași perioadă” Iar anul este subînțeles de ea într-o replică dură dată celebrului general Belisarius: ”Suntem de o vârstă, dar nu suntem egali!” Flavius Belisarius era născut în anul 505. Apoi, toată personalitatea ei, un conducător inspirat, un spirit imperial, generozitatea, o recomandă ca o nativă din zodia Leului.
Provenea din Siria, din vechiul regat al Edessei, primul stat creștin din lume. Din familia unui cleric, monofist, sper că așa se spune, notițele mele au fost făcute în franceză. Sora ei mai mare, se mărită cu un militar, un ofițer, un centurion. Frumos și puternic, dar fără noroc. Piere în luptă, într-o obscură bătălie cu perșii. Tot atunci moare și tatăl lor, de fierbințeli. Fără resurse și cu fructul iubirii în brațe, un băiețel de câteva luni, sora mai mare, pe nume Komito hotărăște să plece împreună cu Teodora la Constantinopole, pe atunci orașul tuturor posibilităților.