Șoferii care nu plătesc rovienieta riscă amenzi uriașe. Ea poate fi folosită pe drumuri expres, drumuri naționale, drumuri naționale secundare și principale, dar și autostrăzi. Află și cum să verifici valabilitatea acesteia.
Obligativitatea rovinietei s-a stabilit prin intermediul OUG nr. 15/2002 în care se menționează faptul că taxa trebuie achitată pentru a putea circula pe drumuri expres, drumuri naționale, drumuri naționale secundare și principale, dar și autostrăzi.
Neachitarea rovinietei constituie contravenție, iar șoferii riscă amenzi între 275 de lei și 11.900 de lei, în funcție de categoria autovehiculului. Pe parcursul a 30 de zile, un șofer poate fi amendat o singură dată pentru neachitarea rovinietei.
Șoferii pot verifica valabilitatea rovinietei pe site-ul CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere). Ei trebuie să introducă numărul de înmatriculare a mașinii și seria șasiului autoturismului pentru care se efectuează verificarea în cauză.
Rovienietea se poate verifica și pe site-ul erovinieta.ro. Aici trebuie introdus numărul de înmatriculare și seria șasiului, dar și un cod de verificare pe care platforma îl generează în mod automat. Există și aplicații specializate, prin care poți alege să fii notificat atunci când se apropie data de expirare a plății pe care ai efectuat-o pentru taxa reprezentată de rovinietă.
Rovineta se poate cumpăra online pe site-ul erovinieta.ro, dar și pe alte site-uri special dezvoltate și autorizate de CNAIR în acest sens. Șoferii pot să mai achite rovinieta prin SMS la numărul 7500. Trimiți la numărul de telefon 7500 un mesaj cu numărul de înmatriculare al vehiculului și categoria* acestuia (de exemplu, „B00AJV A”). Primești un mesaj text prin care ești informat că rovinieta va fi emisă pentru datele furnizate („Vrei rovinieta cat. A (autoturism) – 7 zile, pt. B00AJV, tarif X EUR. Cost total X,Y EUR+TVA. Trimite DA pentru confirmare”). Confirmi emiterea rovinietei prin transmiterea unui mesaj text (trimiți la 7500 un SMS cu textul „DA”). Primești un mesaj text de confirmare a emiterii rovinietei care conține informații ce se înregistrează în baza de date SIEGMCR. O altă variantă este să o plătești în benzinării.
Șoferii care nu trebuie să plătească rovinieta
Sunt exceptate de la plata rovinietei și persoanele cu handicap care conduc o mașină adaptată. Nici persoanele care lucrează în următoarele instituții nu trebuie să achite rovienieta:
Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Apărării Naționale; Administrația Națională a Penitenciarelor; Serviciul de Pază și Protecție: Serviciul de Informații Externe; Serviciul Român de Informații; Inspectoratul Național pentru Controlul Transportului Rutier; Serviciile de Ambulanță; Crucea Roșie; Compania Națională pentru Drumuri și Autostrăzi.