Amenzile de circulație, plătite cu cardul. Polițiștii nu vor mai completa procesele verbale cu pixul
- Mihai Soica
- 21 aprilie 2023, 06:34
Sindicatele din Poliția Română anunță că în perioada imediat următoare procesele verbale de contravenție vor fi completate mult mai ușor, de către agenții de poliție, cu ajutorul unei aplicații inteligente.
Polițistul de la Rutieră nu va mai pierde timp pentru a completa cu pixul un formular de proces verbal de contravenție.
Cu ajutorul unei aplicații inteligente, care va fi instalată pe un telefon mobil sau pe o tabletă, polițiștii vor putea completa amenzile mult mai repede, și vor putea face verificările necesare, legate de persoana șoferului, sau despre datele mașinii. În plus, polițiștii vor putea stabili foarte repede dacă șoferul oprit în trafic a mai comis și alte abateri la regimul rutier, în trecut, și ce sancțiuni a primit.
Tot cu ajutorul acestei aplicații, permisul de conducere și cartea de identitate vor putea fi scanate de polițist, și vor putea fi folosite ulterior, la o eventuală contestație în instanță.
Amenda va putea fi plătită pe loc
Șoferul care nu va contesta amenda și va alege să o achite, o va putea face pe loc, după ce autospecialele Poliției Române vor fi dotate cu POS-uri, care vor permite plata amenzii cu cardul.
Cei de la Europol au anunțat că au făcut această aplicație, în mod gratuit, pentru Poliția Română și că, de luna viitoare s-ar putea să-i vedem pe agenți în trafic cu tableta în loc de pix, informează Observatornews.
Căi de atac a unei amenzi contravenționale
Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.
Plângerea însoţită de copia de pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat să o primească şi să înmâneze depunătorului o dovadă în acest sens.
Plângerea împreună cu dosarul cauzei se trimit de îndată judecătoriei în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.
Judecătoria va fixa termen de judecată, care nu va depăşi 30 de zile, şi va dispune citarea contravenientului sau, după caz, a persoanei care a făcut plângerea, a organului care a aplicat sancţiunea, a martorilor indicaţi în procesul-verbal sau în plângere, precum şi a oricăror alte persoane în măsură să contribuie la rezolvarea temeinică a cauzei, informează Poliția Română.