Un raport ale cărui date au fost făcute publice recent l-au lăsat mut pe Cristian Tudor Popescu. Cum va arăta România viitorului sub conducerea tineretului de astăzi? Gazetarul refuză chiar și să se gândească la așa ceva și consideră că pericolul actual este mult mai grav decât războiul declanșat de Rusia în Ucraina și/sau decât inflația care atinge niveluri record în țara noastră.
42% dintre elevi sunt analfabeți funcțional
Știrea care l-a înmărmurit pe Cristian Tudor Popescu: potrivit unui raport național publicat în această săptămână de către Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare - BRIO, 42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional. Cercetarea a avut loc în perioada 2021-aprilie 2022, iar în cadrul acesteia au participat 47.000 de copii atât din mediul urban, cât și din mediul rural.
Practic, aproape jumătate dintre elevii români nu pot interpreta informația pe care o citesc și nu au idei proprii, arată Raportul național de literație, care indică totodată că băieții au prezentat rezultate cu până la 15% mai slabe decât fetele.
Cristian Tudor Popescu refuză să-și imagineze viitoarea Românie
„După părerea mea, e mai groaznic decât războiul și decât inflația așa ceva, pentru că prefigurează viitorul acestei țări. Elevii aceștia vor ajunge în funcții, în posturi care vor face sau nu să funcționeze România. Nu poți să nu te întrebi cum va merge țara cu acești elevi care vor deveni adulți și vor intra în câmpul muncii.
Răspunsul este că va merge! Cum? Nici nu vreau să mă gândesc! Dar vor intra în funcții, așa analfabeți funcțional. O să mai facă o facultate la privat și pot să ajungă în funcții oricât de înalte”, a spus Cristian Tudor Popescu, făcând o paralelă între datele acestei cercetări și portretul viitorului judecător de la Curtea Constituțională a României (CCR), Bogdan Licu, absolvent al universității private „Spiru Haret”.
Portretul elevilor de astăzi vs. viitorul judecător CCR
„De pildă, domnul Bogdan Licu, judecător constituțional. Eu m-am uitat la un singur lucru în CV-ul domniei sale. Am văzut limpede un singur lucru. Este absolvent de «Spiru Haret». Nu liceul Spiru Haret! Manufactura de diplome Spiru Haret! S-a dus și a absolvit acolo.
Este o vină! Eu nu am ce discuta cu un ins care a terminat «Spiru Haret»! Facultatea aia este o escrocherie. (...) Hai, să nu zic așa, că vă creez probleme (cu CNA - n.r.). Pot să spun atunci că nu dau doi bani pe diplomele eliberate de Universitatea «Spiru Haret»?”, s-a exprimat Cristian Tudor Popescu, într-o intervenție televizată la Digi24.