O analiză cruntă despre analfabetismul funcţional. „Au creierul cât nuca... sunt nişte primitivi”
- Antonia Hendrik
- 6 decembrie 2019, 13:12
Vittorio Feltri- director de ziar, jurnalist şi scriitor face o analiză extrem de dură a situaţiei de astăzi din şcoli, familie, societate.
Vittorio Feltri vorbeşte şi despre adepţii Gretei Thunberg pe care „îi înţelegi cu dificultate, dar sunt experţi în climatologie”.
Nici nu e nevoie de OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) pentru a şti că elevii sunt aproape analfabeţi, neputând descifra o oarecare scriere care nu este la nivel elementar. Fenomenul este cunoscut. Şcoala şi familia sunt ignorante pentru că nu citesc şi multe persoane care încearcă s-o facă nu înţeleg mai nimic. Limbajul lor e mizerabil şi nu sunt în stare să priceapă chiar dacă textul este unul mai uşor. Profesorii înşişi se tem să nu aibă dificultăţi în a explica ceea ce ei înşişi nu înţeleg pe deplin. Lucrul ciudat este că băieţii, unii chiar pricepuţi, sunt convinşi că sintaxa şi gramatica sunt prejudecăţi burgheze, dar sunt încântaţi să fie experţi în climatologie, a scris jurnalistul.
Nişte amărâţi cu creierul cât nuca
Ascultă teoriile delirante ale Gretei, cred că sunt susţinuţi de ştiinţă şi chiar reuşesc să convingă unele ziare că au dreptate în cele ce susţin, când de fapt sunt doar nişte amărâţi cu creierul cât nuca. Problema ignoranţei culturale periculos răspândită nu se datorează exclusiv educaţiei publice deficitare, ale căror efecte sunt cunoscute, ci şi altor cauze. De exemplu, faptul că părinţii şi copiii nu-şi mai vorbesc la masă. Primii muncesc şi când se întorc acasă nu mai au chef să mai vorbească şi să facă schimburi de impresii şi opinii: sunt tăcuţi ca peştii, îşi butonează celularele, iar dacă un copil le distrage atenţia întrebându-i câte ceva, răspund îngrozitor: taci, prostovane!
În case televizoarele sunt deschise şi printre cei care vor să vizioneze este tatăl care, dacă cineva ridică vocea şi îi tulbură audiţia, se enervează şi fluieră... urlă. Puii lor intimidaţi se refugiză în iPad butonând cu disperare. Este cât se poate de evident că în aceste condiţii dialogul se duce pe pustii, în absenţa căruia gândirea adulţilor şi copiilor lor sărăceşte zilnic, reducându-se la niveluri primitive.
Presa se duce pe pustii- Refugiul este social media
Ziarele sunt în criză de vânzări. Un semn că nu mai sunt apreciate de masele de oameni care preferă social-media pline de tâmpenii. Tinerii le preferă nemaifiind atenţi la propria educaţie. Ei sunt convinşi că PC-ul este plin de informaţii utile, deşi acesta este un vehicul pentru ordinării şi inutilităţi incredibile. Este evident că chiar şi informaţiile de bază sunt alterate de un fel de imbecilitate înfiorătoare, care cu siguranţă nu ajută la formarea noilor generaţii.
Şcoala de altă dată a dispărut, profesorii sunt sfâşiaţi de sărăcie
Profesorii sunt prost plătiţi, acceptă să predea unei clase pentru a avea o ocupaţie care îi sfâşie de sărăcie, iar frustrarea este evidentă şi-şi acceptă condiţia ca pe o fatalitate. Dăruirea lor este minimă sau chiar absentă, ca să nu mai vorbim de elevi. Dacă şcoala ar fi la nivelul de altă dată, când limba latină era un obiect obligatoriu în şcoala generală şi în liceu, probabil că elevii în faţa unor locuţiuni de genul „ius soli” (dreptul de a fi singur) ar da în bâlbâială crezând că se află în faţa unui mister de nepătruns... a scris editorialistul Vittorio Feltri.