Stimulentele de la Finanţe, introduse de deputaţi în salariile de bază

Stimulentele de la Finanţe, introduse de deputaţi în salariile de bază

Deputaţii au decis astăzi, cu 209 voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi 66 de abţineri, ca stimulentele de la Finanţe să fie introduse în salariile de bază.

"Vă mulţumesc pentru decizia de a corecta un sistem de salarizare nedrept. S-a făcut dreptate. Salariaţii nu mai pot fi şantajaţi acum de şefi", a spus, imediat după vot, ministrul de finanţe Gheorghe Ialomiţianu.

PSD s-a abţinut la vot.

Situaţia stimulentelor de la Finanţe a fost reglementată printr-un amendament depus de PDL-ista Claudia Boghicevici la ordonanţa 1/2010.

Potrivit acestuia "salariile de bază se calculează prin includerea în acestea a valorii medii a acestor drepturi băneşti acordate în cursul anului 2009 pentru fiecare funcţie publică pe categorii, clase şi grade profesionale respectiv pentru fiecare funcţie contractuală, în funcţie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale". Democrat-liberala şi-a motivat amendamentul prin faptul că spre deosebire de alte ministere, la Finanţe politica salarială s-a bazat în special pe acordarea de stimulente, ca parte integrantă a sistemului de salarizare, şi menţinerea salariilor de bază la un nivel minim în raport cu alte instituţii publice.

În timp, acest lucru s-ar fi transformat într-un sistem de compensare a inechităţilor dintre salariaţii instituţiilor publice cu răspundere similară, astfel încât stimulentele au devenit drepturi de natură salarială.

"Această politică de salarizare, în sensul acordării acestor stimulente financiare, a condus în mod clar la o mobilizare şi motivare a personalului în atragerea de fonduri suplimentare la bugetul general consolidat", a explicat Boghicevici.

Legea de aprobare a ordonanţei 1/2010 a fost înregistrată la Camera Deputaţilor în martie, însă a primit raportul abia pe 6 octombrie, iar pe 11 a fost înscrisă pe ordinea de zi a plenului, dezbătută şi adoptată pe articole în forma adoptată, fiind necesar acum doar votul plenului pentru a fi trimisă la promulgare. Pentru adoptare este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor, adică 167. Angajaţii Ministerului Finanţelor au protestat săptămâna trecută ca urmare a tăierii stimulentelor, în cele din urmă convenindu-se ca banii să fie totuşi recuperaţi în anumite condiţii. Sistemul stimulentelor de la Finanţe a fost criticat de preşedintele Traian Băsescu, care a susţinut că premierului Emil Boc i s-a ascuns modul plată al oamenilor de fostul ministru Gheorghe Pogea.

Ne puteți urmări și pe Google News