Utilizând o tehnologie cândva abandonată, cercetă tori de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au conceput o metodă sofisticată, dar totuşi ieftină, de a transforma sticla obişnuită într-un "concentrator solar" înalt tehnologizat.
Metoda, care implică acoperirea geamurilor ordinare cu un strat de vopsea specială, organică, are potenţialul de a permite oricărei clădiri - de birouri, spre exemplu - să-şi asigure alimentarea cu energie electrică din suprafaţa exterioară vitrată, precum şi din cea a acoperişului.
Echipa MIT condusă de inginerul Mark Baldo a dezvoltat un sistem care nu implică răcirea ansamblului sau orientarea activă a panoului - două dintre tehnologiile scumpe utilizate în realizarea altor concentratoare solare. Moleculele de vopsea - dispuse în două sau mai multe straturi - absorb lumina soarelui şi o reemit pe lungimi de undă diferite. Lumina este astfel prinsă şi transportată prin sticlă, într-o manieră asemănătoare circuitelor cu fibre optice, fiind în cele din urmă captată şi transformată în energie electrică de celule fotovoltaice amplasate pe margine.
Vopselele utilizate pot fi de culori aprinse sau aproape transparente, funcţie de suprafaţa pe care o acoperă. Metoda este ieftină în special pentru că marginile panourilor de sticlă sunt în general foarte subţiri, scăzând dramatic cantitatea de materiale semiconductoare care transformă lumina în electricitate. Potrivit aprecierii lui Baldo, noua tehnologie ar putea fi lansată pe piaţă în aproximativ trei ani.