Evenimentul Zilei > Justitie > Stick-ul cu mailurile apropiaților lui Kovesi a ajuns la DIICOT
Stick-ul cu mailurile apropiaților lui Kovesi a ajuns la DIICOT

Stick-ul cu mailurile apropiaților lui Kovesi a ajuns la DIICOT

Se pare că israelienii Ron Weiner și David Geclowicz au fost reținuți înainte de a-i da conținutul mesajelor colegului lor Yossi Barkstein. Acesta din urmă a apucat să fugă la Londra

Chiar în ziua în care Tribunalul București a decis prelungirea mandatelor de arestare pe numele celor doi israelieni trimiși de firma Black Cube în România apare, pe surse, informația că aceștia nu au apucat să transfere informațiile strânse către un al treilea agent. Acesta din urmă, potrivit surselor noastre, a reușit să fugă din țară. Tribunalul București va judeca, pe 28 mai, cererea de emitere a unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui.


Instructajul Black Cube

Așa cum EVZ a mai anunțat, firma israeliană Black Cube a trimis, pe 30 martie, trei agenți în România. Ei aveau misiunea de a strânge informații compromițătoare despre Laura Codruța Kovesi, date ce urmau să fie folosite într-o operațiune de intimidare, cel mai probabil cu scopul de a o determina să renunțe la un nou mandat la șefia DNA. Ron Weiner avea misiunea de a sparge căsuțele poștale ale tatălui, fratelui și fostului soț al procuroarei. David Geclowicz trebuia să afle adresele de mail, sunând la persoanele vizate și cerând datele sub pretextul invitării la un simpozion. Al treilea, Yossi Barkstein, trebuia să ia datele strânse și să le scoată din țară. Ron și David au spus la audieri că erau instruiți de directorii firmei, Dan Zorella și Avi Yanus, suspecți în cauză, să nu scoată informațiile din România și să i le predea lui Yossi.

Au avut ghinion

După ce David a dat cele trei telefoane, indivizii au fost localizați. Pornind de la o informație a SPP, dosarul a ajuns la DIICOT. Sâmbătă, 2 aprilie, Ron și David au fost reținuți la ieșirea din hotelul Marriott. Pe rând, unul la 7.15, celălalt la 9.30, ei au achitat nota și au vrut să plece. Se pare că abia după ce părăseau hotelul urmau să se intersecteze cu Yossi și să-i dea stick-ul de memorie. La audieri, Ron și David au spus că nu au apucat să transfere datele culese.

Aceleași surse afirmă că unitatea de memorie a fost perche ziționată săptămâna trecută, datele din ea – împreună cu cele din laptopurile celor doi – ajutând procurorii să obțină prelungirea mandatelor.

Al treilea israelian, Yossi Barkshtein, a fugit cu un taxi până în Bulgaria și apoi, cu un avion, la Londra, unde se află sucursala Black Cube pentru operațiunile din Europa.

Părinții „spionilor”, atenționați de jandarmi în timpul procesului

Magistraţii Tribunalului Bucureşti le-au prelungit cu încă 30 de zile mandatele de arestare pe numele lui Ron Weiner şi David Geclowicz. Şi de această dată, familiile celor doi au venit să îi susţină la proces. Ron Weiner a avut suportul mamei lui, Catherine, pe când David Geclowicz a avut susţinerea ambilor părinţi. Mamele celor doi au „tras cu ochiul” în sala de judecată – şedinţa fiind secretă – după ce şi-au dat seama că îi pot zări pe cei doi tineri prin peretele de sticlă al sălii de judecată. Femeile au fost însă atenţionate de un jandarm. Şi tatăl lui David Geclowicz a primit un avertisment: acesta se plimba nervos pe holurile Tribunalului, iar la un moment dat a început să facă fotografii jurnaliştilor cu telefonul mobil.

Pentru termenul de ieri, familia lui David Geclowicz a angajat alt avocat, mai puţin comunicativ cu presa decât cel precedent, Alexandru Morărescu. Procesul celor doi a început în jurul orei 11.00, Weiner şi Geclowicz fiind introduşi în boxă de mascaţi. Ei au fost judecaţi de magistratul Alina Nadia Guluţanu, care, după aproximativ două ore de deliberări, a dat şi soluţia de prelungire a arestului preventiv cu încă 30 de zile. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Bucureşti a decis să le scadă celor doi perioada de arest preventiv de la 30, la 20 de zile, însă între timp poliţiştii au făcut percheziţii informatice atât în cazul lui Weiner, cât şi în cel al lui David Geclowicz. Israelienii sunt în arest din data de 3 aprilie, după ce au spart conturile de e-mail ale apropiaţilor Laurei Codruţa Kovesi, în încercarea de a găsi orice de natură a o compromite pe şefa DNA.