Sterling, scoasă din Marea Neagră

Sterling, scoasă din Marea Neagră

Autorităţile vor ca o parte din resursele de gaze naturale din platoul continental al Mării Negre să-i revină României.

Acest lucru se va realiza prin anularea unei ordonanţe de urgenţă prin care compania Sterling Resources a obţinut dreptul de exploatare a resurselor din Marea Neagră. Potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), Gelu Mărăcineanu, citat de cotidianul „Gândul”, contractul cu firma Sterling va fi anulat.

„S-au identificat probleme foarte grave în contractul cu Sterling Resources. Deocamdată, nu vă pot da amănunte, dar sunt sigur că vom rezilia acest contract”, a spus şeful ANRM. Mărăcineanu a mai spus că statul are, potrivit Legii Petrolului, posibilitatea să rezilieze unilateral acordul cu compania canadiană, iar concluziile anchetelor derulate de ANRM şi de Corpul de Control al premierului vor fi coroborate. Romgaz, reprezentantul statului

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat, ieri, la Mediaş, că va cere ANRM să-i acorde companiei Romgaz dreptul de a derula prospecţiuni petroliere pe aproximativ jumătate din suprafaţa zonei pe care România a obţinut-o în urma deciziei de la Haga. Sterling extrage petrol şi gaze din perimetrele Pelican şi Midia din platoul continental al Mării Negre. În 1992, compania Rompetrol, deţinută de stat la acea vreme, şi firmele Enterprise Oil şi Canadianoxy au încheiat un acord de explorare, dezvoltare şi împărţire a producţiei, prin care partea română primea 45% din producţia obţinută din cele două perimetre.

După decizia de la Haga, din luna februarie, autorităţile au demarat un control la ANRM pentru a verifica modalitatea în care guvernul Tăriceanu a modificat, pe final de mandat, contractul cu firma Sterling. La sfârşitul lunii martie, ANRM a declasificat şi a făcut public contractul încheiat în 1992.

Ne puteți urmări și pe Google News