Sterling ar putea rămâne fără contract

Sterling ar putea rămâne fără contract

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, s-a arătat de acord cu rezilierea contractului de exploatare a unor perimetre de hidrocarburi din Marea Neagră, încheiat cu Sterling Resources.

"Mie mi s-a părut cel puţin ciudat emiterea unei ordonanţe de  urgenţă care modifică două legi organice, a petrolului şi minelor. Cred că s-a  luat decizia corectă (de reziliere a contractului, n.r.)", a  declarat  ministrul Economiei, citat de Mediafax.

Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a afirmat că suspiciunile în privinţa acestui acord s-au confirmat, compania canadiană neavând bonitate financiară şi nici autorizaţii pentru derularea acestui acord.

Modificare ilegală

"Contractul cu Sterling a fost modificat  ilegal  prin  OUG  11  din 2007", a spus Iancu.      

Comisia prezidată de Iancu va avea, marţea viitoare, noi audieri ale oficialilor Sterling.   

Iancu a adăugat că statul  nu  poate  rezilia  unilateral  acordul  cu Sterling, din cauza prevederilor din OUG 11 din  2007,  dar  va  fi  anulată această ordonanţă de urgenţă, iar în contract, din partea  statului, va fi inclus producătorul de gaze Romgaz, în locul Agenţiei Naţionale  pentru Resurse Minerale, astfel încât statul să aibă  un  beneficiu de  45%  din producţia de hidrocarburi, conform prevederilor din contractul  iniţial  din 1992.      

Anchetă ANRM Statul român ar putea rezilia contractul încheiat cu Sterling Resources, pentru explorarea şi exploatarea a două perimetre din Marea Neagră, astfel încât să se revină la prevederile unui acord din 1992, care stabilea că statul are dreptul la 45% din cantitatea de petrol extrasă.

Preşedintele ANRM, Gelu Mărăcineanu, a declarat că Agenţia Naţională petru Resurse Minerale (ANRM) a început o anchetă pentru a stabili care sunt posibilităţile de reziliere a contractului cu Sterling.

Mărăcineanu a mai spus că  statul are, potrivit Legii Petrolului, posibilitatea să rezilieze unilateral acordul cu compania canadiană, iar concluziile anchetelor derulate de ANRM şi Corpul de Control al premierului vor fi coroborate.

"Ulterior, concluziile vor fi prezentate reprezentanţilor Sterling, cu care nu am discutat până acum despre intenţia de a rezilia contractul", a menţionat Mărăcineanu.

Sterling extrage petrol şi gaze din perimetrele Pelican şi Midia din platoul continental al Mării Negre.

În 1992, compania Rompetrol, deţinută de stat la acea vreme, şi firmele Enterprise Oil şi Canadianoxy au încheiat un acord de explorare, dezvoltare şi împărţire a producţiei, prin care partea română primea 45% din producţia obţinută din cele două perimetre.   CITIŢI ŞI: ANRM, informată despre interdicţia de exploatare

Tăriceanu va apela la justiţie în scandalul Sterling

Investiţia Sterling se ridică la 100 milioane euro |DOCUMENT

"Sunt grupuri de interese care ţintesc zona de exploatare"

Ziua în care Tăriceanu a dat gaze naturale pe ochi frumoşi

Jupânii celei mai noi bucăţi din România

ŞTIRE ACTULIZATĂ LA 12:20

Ne puteți urmări și pe Google News